Vad räknas som försäkringsbrott. Nyheter24 reder ut frågan.
Vad räknas som försäkringsbrott. Nyheter24 reder ut frågan. - Foto: Johan Nilsson/TT Henrik Montgomery/TT

Det här är försäkringsbedrägeri – missen kan ge fängelse

Försäkringsbedrägeri är ett allvarligt brott som kan ge upp till sex års fängelse. Men vad är ett försäkringsbrott egentligen? Nyheter24 har sammanställt de vanligaste missarna som faktist är brottsliga.


Vad är ett försäkringsbrott?

Den svenska försäkringsbranschen betalar ut mer än 70 miljarder kronor i skadeersättning varje år, enligt Svensk försäkring. Försäkringar spelar en viktig roll i samhället, men systemet kan ibland missbrukas för egen vinning, både av enskilda personer och större kriminella nätverk. Brottet handlar alltså om att låtsas eller överdriva en skada för att få pengar. För grövre försäkringsbrott kan straffet bli sex år i fängelse.

En ny undersökning från Larmtjänst visar hur försäkringsbrotten har sett ut under det förgående året. De tydliggör att en del typer av försäkringsbrott är vanligare än andra. 

Vanligaste försäkringsbrotten under 2023

Under 2023 var misstanke om försäkringsbrott hos privatpersonen vanligast, både i hemmet eller i relation till resor. Den typen av brott utgjorde 56 procent av alla misstänkta försäkringsbedrägerier

Företags- och olycksfallsförsäkring står tillsammans för endast 9 procent av de misstänkta bedrägerierna, men beloppen i den kategorin är ofta stora. Slutligen är övrigtkategorin 4 procent av brotten. Där omfattas försäkringsbrott kring bland annat djur- och båtförsäkringar. 

Sommarjobb 2024: Här är jobben du kan tjäna upp till 30 000

Malmö Tingsrätt. Foto: John Alexander Sahlin / TT


Så dyrt är det att ha en stuga i fjällen

Försäkringsmissarna som är brottsliga

Nyheter24 har sammanställt Larmtjänst lista på vad som räknas till försäkringsbedrägeri. Här är missarna du ska akta dig för: 

  • Du ska inte överdriva värdet på det som stulits eller gått sönder.
  • Du ska inte medvetet lämna oriktiga uppgifter vid tecknande av en försäkring. 
  • Du ska inte medvetet förstöra din mobiltelefon för att med hjälp av försäkringsersättningen köpa en nyare modell. 
  • Du ska inte arrangera en trafikolycka med din trasiga bil, som inte går att sälja, för att få ut ersättning från försäkringen istället. 
  • Du ska inte åka utomlands för att göra en skönhetsoperation och få kliniken att skriva på kvittot att det handlade om en akut sjukhusbehandling på semesterresan. 
  • Du ska inte beskriva din försäkringshistorik eller ditt beteende på ett korrekt sätt, bara för att få en för låg premie i förhållande till den risk som personen har att råka ut för något.


Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

Så undviker du avstämning i Coops snabbkassor

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!