Johan Sandelin-Järnåsen konditor och delägare i konditoriet Vete-Katten.
Johan Sandelin-Järnåsen konditor och delägare i konditoriet Vete-Katten. - Foto: Henrik Montgomery / TT / Mickan Palmqvist / TT

Därför äter vi marsipantårta första torsdagen i mars – enligt konditorn

Den första torsdagen i mars är Smålands inofficiella nationaldag. Här får du veta hur högtiden blev till och varför konditorn tror att traditionen spridit sig utanför Småland.


Den första torsdagen i mars firar många genom att äta marsipantårta. Dagen är i från början en småländsk tradition och många smålänningar menar att den första torsdagen i mars är Smålands inofficiella nationaldag.

Dagen kallas även för "fössta tossdan i mass", då det är så smålänningar uttalar dagen.

Populära caféet ger bort gratis tårta: "Supergod"

Första torsdagen i mars äter man marsipantårta

Dagen är relativt ny och har endast funnits sedan år 2010. Då bestämde sig några smålänningar för att de ville hylla den småländska dialekten.

Första torsdagen i mars blev den perfekta dagen för detta och man började snabbt fira med marsipantårta, eller som det uttalas på småländska "massipantåta", vilket även Arla rapporterat om.

Traditionen med att äta tårta första torsdagen i mars har spridit sig långt utanför Smålands gränser och dagen till ära äter många marsipantårta.

Därför kan bagerijätten sälja laktosfria bakelser – som innehåller laktos

Anrika konditoriet laddar inför torsdagen

Nyheter24 har varit i kontakt med det White Guide-hyllade konditoriet Vete-Katten i centrala Stockholm och pratat om den första torsdagen i mars. 

Konditoriet har en anrik historia ända tillbaka till år 1928. Caféguiden White Guide anser att Vete-Katten håller en mycket god klass, vilket är bland de bättre utmärkelserna man kan få. 

För Nyheter24 berättar Johan Sandelin-Järnåsen, konditor och delägare i konditoriet Vete-Katten, att de laddat upp rejält inför den 7 mars 2024.

Så får du gratis tårta från Ica när du fyller år – knepet många missar

Genrebild. Foto: Mickan Palmqvist/TT

Jobbar upp mot 50 timmar med tårtorna

Vete-Katten hoppas kunna sälja cirka 150 tårtor och nästan 400 marsipanbakelser denna dag. 

– Bottnarna bakas dagen innan och sedan kör vi så det ryker på torsdagen. Cirka 40 till 50 arbetstimmar räknar jag med kommer att gå åt för att göra alla bakverk, säger Johan Sandelin-Järnåsen till Nyheter24.

Man räknar med att nästan 200 liter grädde kommer att gå åt för att skapa alla bakverk denna dagen.

Så många tusen semlor sålde omtyckta caféet

Konditorn: "En stunds njutning"

När Nyheter24 frågar Johan Sandelin-Järnåsen varför han tror att den småländska traditionen får leva kvar och tagit sig utanför Småland svarar han:

– För att vad kan vara viktigare än att få en stunds njutning i denna dystra tid av krig, lågkonjunktur och annat elände.

Hur bra koll har du på småländska uttryck och ord? Testa dig här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!