Lövsångaren är ännu så länge Sveriges vanligaste fågel men tycks vara ett exempel på att klimatförändringarna påverkar fågelfaunan. Arkivbild.
Lövsångaren är ännu så länge Sveriges vanligaste fågel men tycks vara ett exempel på att klimatförändringarna påverkar fågelfaunan. Arkivbild. - Foto: Hasse Holmberg/TT

Sveriges vanligaste fågel på nedgång: "Oroande"

Den lilla lövsångaren är Sveriges vanligaste fågel men har minskat kraftigt de senaste tre åren.


I fjol ringmärktes 13 000 lövsångare – en halvering jämfört med 2020, enligt ett pressmeddelande från Naturhistoriska riksmuseet som kallar trenden "oroande".

"Den minskning som noterats antyder att antalet lövsångare i Sverige kan ha minskat med miljoner fåglar under de senaste åren" säger forskaren Thord Fransson, ansvarig för ringmärkningscentralen vid museet.

Antalet häckande par i landet är okänt, men ringmärkningen ger information om bland annat förändringar i fågelarters utbredning och förflyttning.

Det är inte klarlagt varför lövsångaren tycks minska. Eftersom den är en flyttfågel kan nedgången bero på faktorer både i Sverige och i andra länder.

Forskning pekar dock på att klimatförändringarna med mildare vårar kan ställa till det för arten, enligt Thord Fransson.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!