Ivo vill återkalla läkarlegitimation från en gynekolog som anses ha medicinerat och behandlat flera kvinnor på ett olämpligt sätt.
Ivo vill återkalla läkarlegitimation från en gynekolog som anses ha medicinerat och behandlat flera kvinnor på ett olämpligt sätt. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Johan Ekströmer/TT

Gynekolog utförde aborter utan tillstånd

En gynekolog har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg efter att ha felbehandlat flera kvinnor. Gynekologen ska även ha utfört aborter utan tillstånd.


Faktaruta

Inspektionen för vård och omsorg, även kallad Ivo, är en statlig myndighet för vård och omsorg. 

Ivo utövar tillsyn över hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet. 

De utreder händelser där patienter skadats, fått bestående skador, fått ett ökat behov av vård eller avlidit. Myndigheten utreder även klagomål som gäller tvångsvård och händelser som allvarligt och på ett negativt sätt påverkat integritet, självbestämmande eller rättslig ställning.

Källa: ivo.se och regeringen

En gynekolog som har arbetat på Gotland sattes under sommaren 2023 på en treårig prövotid. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att gynekologen fråntas sin läkarlegitimationen.

Pensionär låg 12 timmar på golvet utan mat och omvårdnad

Gynekologen utförde aborter utan tillstånd

I Ivo:s anmälan, som Nyheter24 tagit del av, framgår det att läkaren inte följt prövotidens krav på fortbildning och handledning. Själv säger mannen att han gått i pension.

”Då NN har underlåtit att följa prövotidsplanen ska ans legitimation som läkare återkallas. Några särskilda skäl att underlåta återkallelse har inte framkommit”, skriver de i anmälan.

Gynekologen var även verksamhetsansvarig och utförde aborter, trots att verksamheten saknade tillstånd att utföra aborter.

"NN har genom bristfällig journaldokumentation och genom att utföra aborter utan tillstånd, uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot föreskrifter som är av väsentlig betydelse för patientsäkerheten".

Patient dog av hjärtstopp – skickades hem från akuten

Inskeptionen för vård och omsorg vill att gynekologens legitimationen dras in. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sjuksköterska dömd för barnpornografibrott – blir av med legitimation

Gynekologen felbehandlade flera kvinnor

Redan i den tidigare prövningen i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) begärde Ivo att legitimationen skulle återkallas, främst för att gynekologen ansågs ha gett felaktig hormonbehandling till en rad kvinnor med klimakteriebesvär.

Läkaren hävdade att fallen då kvinnor enbart hade fått östrogen i strid med nationella riktlinjer var noga övervägda. HSAN fann att patienterna inte hade utsatts för allvarliga risker, men att framförallt dokumentationen om behandlingarna och uppföljningarna brast.

I beslutet om prövotid kritiserades även en del andra fall av olämplig medicinering och behandling.

Psykolog uppmanade patient att fantisera om att våldta

IVO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!