Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Andras Hillergren/TT/Fredrik Sandberg/TT

Patient dog av hjärtstopp – skickades hem från akuten

Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått stor kritik efter att ha gett en man med bröstsmärtor och domningar i armarna bristfällig vård. Bara dagar efter mannen skickats hem från akuten dog han av hjärtstopp.


Faktaruta

Inspektionen för vård och omsorg, även kallad Ivo, är en statlig myndighet för vård och omsorg. 

Ivo utövar tillsyn över hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet. 

De utreder händelser där patienter skadats, fått bestående skador, fått ett ökat behov av vård eller avlidit. Myndigheten utreder även klagomål som gäller tvångsvård och händelser som allvarligt och på ett negativt sätt påverkat integritet, självbestämmande eller rättslig ställning.

Källa: ivo.se och regeringen

Akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala har kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Då man anser att de brustit i vården av en man, som kom in med bröstsmärtor och domningar i armarna, i början på 2023.

Barn kunde dött när läkare skrev ut för stark medicin

Dog av hjärtstopp

Man bedömde då att besvären var muskelrelaterade och mannen skickades hem. Fyra dagar senare återkom han med hjärtstopp och avled. Mannen lämnade familj, vänner och släkt efter sig. Däribland hans treåriga dotter.

Innan mannen åkte in till akutmottagningen på Akademiska sjukhuset hade han varit i kontakt med 1177, som gav honom rådet att åka in till akuten direkt, skriver en anhörig i anmälan till Ivo, som Nyheter24 tagit del av.

SVT dödförklarade fel person i direktsändning: ”Olyckligt”

Konstaterades att mannens blodvärden var dåliga

Vid mannens första besök på akuten blev han undersökt i en korridor. Man kunde konstatera att han hade högt blodtryck, dåliga blodvärden i njurarna och en gammal nervskada i axeln. Vid den undersökningen sågs även en bristning av kroppspulsådern.

Man missade varningstecken på mannens EKG vid de första undersökningarna, där en AT-läkare konsulterade två kollegor.

Patient fick hjärtstopp och dog – sjukhusets hjärtstartare fungerade inte

Foto: Christine Olsson/TT

Mannens liv gick inte att rädda trots operation

Några dagar efter första akutbesöket kom mannen tillbaka till Akademiska sjukhusets akutmottagning med ambulans. Mannen hade fått hjärtstopp och opererades direkt, men hans liv gick inte att rädd. Vid den undersökningen sågs en bristning av kroppspulsådern.

Ivo har nu utrett klagomålet och konstaterar att vårdgivaren brister i den medicinska handläggningen av patienten påakutmottagningen samt att det finns dokumentationsbrister i patientjournalen.

Läs fler nyheter här:

Hjärtstartare slutade fungera under hjärtstopp

Läkare gav patienter farligt höga doser lugnande: "Bara ruska"

27 personer drabbas varje dag av hjärtstopp – så gör du för att rädda liv

IVO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!