En person på ett äldreboende i Uddevalla blev liggandes på golvet i tolv timmar. Nu kritiseras personalens arbetssätt och bemötande av Ivo.
En person på ett äldreboende i Uddevalla blev liggandes på golvet i tolv timmar. Nu kritiseras personalens arbetssätt och bemötande av Ivo. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Bertil Ericson/TT

Pensionär låg 12 timmar på golvet utan mat och omvårdnad

En brukare på ett äldreboende i Uddevalla blev liggandes på golvet i hela tolv timmar innan personalen fick upp personen. I en lex Sarah-anmälan kritiseras nu personalens arbetssätt av Inspektionen för vård och omsorg.


Faktaruta

Inspektionen för vård och omsorg, även kallad Ivo, är en statlig myndighet för vård och omsorg. 

Ivo utövar tillsyn över hälso- och sjukvård, socialtjänst och verksamhet. 

De utreder händelser där patienter skadats, fått bestående skador, fått ett ökat behov av vård eller avlidit. Myndigheten utreder även klagomål som gäller tvångsvård och händelser som allvarligt och på ett negativt sätt påverkat integritet, självbestämmande eller rättslig ställning.

Källa: ivo.se och regeringen

På ett äldreboende i Uddevalla lade sig en person på golvet i protest en natt och vägrade stiga upp. Enligt en lex Sarah-anmälan lät personalen sedan hen ligga kvar i tolv timmar utan att ge mat eller omvårdnad innan personen togs till en dusch.

Skolsköterska begick 250 fel – glömde vaccinera elever i två år

Brukare låg tolv timmar på golvet på äldreboende

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som Nyheter24 har tagit del av, beskrivs hur situationen uppstod och sedan fortlöpte.

”Vid cirka klockan 03.00 natten mot den 8 november 2023 lägger sig brukaren självmant på golvet. Ett beteende som inte är ovanligt, något brukaren gör ibland som en protest när hen blir arg. Personal på natten lyckas inte att få upp brukaren från golvet då hen inte vill medverka”. 

Under timmarna fick personen varken mat eller omvårdnad.

Åldring dog på äldreboende i Mölndal – föll från toalettstol

En person på äldreboendet blev liggandes på golvet i tolv timmar. Foto: NTB

Ivo: Brister i personalens arbetssätt

Efter tolv timmar, när klockan närmat sig tre på eftermiddagen, lyckas personalen till slut få upp personen. Och när besökare senare under eftermiddagen märker att hen har ont av att sitta får de ingen information om vad som inträffat tidigare av personalen. 

Dagen efter visade det sig att personen även hade fått feber. 

Utredningen har visat flera brister i personalens arbetssätt och bemötande. Det framgår också att avdelningen som är inriktad på dementa har personalbrist, enligt anmälan till Ivo.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Sjukhuset skickade hem kvinna med akut smärta – dog i cancer

Psykolog uppmanade patient att fantisera om att våldta

IVO
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!