Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) på den svenska ambassaden i Washington.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) på den svenska ambassaden i Washington. - Foto: Thomas Nilsson/TT

Ulf Kristersson om Sveriges försvar: "Vi måste göra hemläxan"

Statsminister Ulf Kristersson vill inte uttala sig om vad som händer med Nato om Donald Trump blir president igen. Men Sverige måste ”göra hemläxan”. Vi måste ha ett starkt försvar och inte lita på att USA gör arbetet åt oss, säger han till TT.


USA:s president Joe Biden har sagt att USA ska försvara varje tum av Natos territorium. Utmanaren Donald Trump har inte varit lika tydlig.

Trump har sagt att Natoländerna måste leva upp till att lägga två procent av BNP på försvaret, annars skulle han låta Ryssland ”göra vad fan de vill”.

— Vi är tacksamma för det starka ledarskapet från den amerikanska administrationen, sade Kristersson när han lämnade över Sveriges anslutningsdokument till USA:s utrikesminister Antony Blinken på torsdagen.

Långt samarbete

Sverige har sedan Tage Erlanders tid haft ett försvarssamarbete med USA, fortsatte Kristersson. Att nu bli en del av Nato – där USA är det ledande landet – är som att ”komma hem”.

Kristersson vill inte spekulera i vad en eventuell vinst för Trump i presidentvalet i november skulle betyda för svensk del. Sverige lägger sig inte i andra länders val, säger han. Men Europa och Sverige måste bygga upp sin försvarsförmåga.

— Om EU och Europa vill att USA ska förbli så engagerade för europeisk säkerhet, för Ukrainas säkerhet, som de hittills har varit, då måste vi också göra vår del av hemläxan och ha ett eget starkt försvar och inte lita på att USA gör det åt oss.

Ulf Kristersson tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken och utrikesminister Tobias Billström i samband med att anslutningsdokumentet räcktes över på torsdagen.

Inbjuden av Biden

Kristersson anser att Europa har skäl att intressera sig mer för USA:s intressen i andra delar av världen, som i Stilla havet och Kina.

— Det finns starka skäl att hålla den transatlantiska länken levande.

Statsministern är på torsdagskvällen inbjuden av Joe Biden att delta vid presidentens tal till nationen – state of the union.

— Jag är väldigt hedrad att bli inbjuden. Jag ser det som ett tecken på president Bidens starka engagemang för Sverige och vi har haft ett fantastiskt samarbete under de här åren som jag sätter stort värde på.

Läs fler nyheter om Nato här:

Ulf Kristerssons tal till nationen om Sveriges Natomedlemskap: "Vi har kommit hem"

Anderssons oro över Sveriges Nato-inträde: "Räcker inte"

Klart: Nu är Sverige med i Nato

TT
/
/
/
EU
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!