Mobiltelefonanvändning är inte en orsak till hjärntumör, enligt en ny studie. Arkivbild.
Mobiltelefonanvändning är inte en orsak till hjärntumör, enligt en ny studie. Arkivbild. - Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Studie: Mobiltelefonen orsakar inte cancer

Nej, mobiltelefonen orsakar inte hjärntumörer. Det slås fast i en ny studie som Karolinska institutet (KI) deltagit i.


Frågan om samband mellan hög mobiltelefonanvändning och cancer har varit aktuell sedan mobilernas intåg i våra liv. Och nu slår en studie publicerad i tidskriften Environment International fast att så inte är fallet.

Det är Karolinska institutet som tillsammans med Imperial College London i Storbritannien har studerat över 250 000 mobiltelefonanvändare i nära 20 år.

Studiedeltagarna, som kom från fem länder, fick mellan 2007 och 2013 besvara frågor om sin mobilanvändning. Därefter följdes deltagarna i cancerregister, för att se vilka som insjuknade i hjärntumör.

Resultatet blev att av de tio procent av deltagarna som pratat mest i telefon var förekomsten av hjärntumör inte högre än i de grupper som pratat mindre.

De deltagare som använt mobiltelefon under mer än 15 år innan de besvarade frågorna hade inte högre risk att drabbas av hjärntumör än de som använt mobiltelefon en kortare tid.

Enligt forskarna kommer resultaten från studien att vara viktiga för framtiden när det gäller hälsoriskbedömningar, men de säger också att fler studier på ämnet behövs.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!