Vårdförbundet flaggar för att vårdpersonal  inte orkar arbeta heltid.
Vårdförbundet flaggar för att vårdpersonal inte orkar arbeta heltid. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT & Isabell Höjman/TT.

7 miljoner i lönetapp: Sjuksköterskor orkar inte arbeta

Vårdförbundet larmar: Allt färre vårdanställda orkar jobba på heltid. Antalet sjukskrivningar och deltidsarbetande ökar inom vården. 7 miljoner kronor går en sjuksköterska som jobbar 75 procent miste om. "Det är sjukt", skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.


Vårdförbundet och vårdpersonal
  • Vårdförbundet är ett yrkesförbund med över 114 000 medlemmar i dagsläget. 
  • Bland dessa finns legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor och studenter inom respektive utbildning.

Källa: Vårdförbundet.

Vårdpersonal orkar inte jobba heltid. Enligt Vårdförbundet är det runt 30 procent av deras medlemmar som arbetar deltid, och desto fler är det som har jobbat deltid. 

Två av tre inom vården har jobbat deltid minst hälften av sitt yrkesliv. Samtidigt är det nästan var fjärde som har arbetat deltid nästan hela sitt yrkesliv. Det är en förlust för både dem och för samhället.

Larmet: Patienter får brännskador på sjukhus

Vårdförbundet: Heltidsarbete "nästan omöjligt med hälsan i behåll"

Hälften av Vårdförbundets medlemmar anger att det är på grund av möjligheten till vila och återhämtning som de arbetar deltid. Samma antal skulle kunna tänka sig gå upp heltid om veckoarbetstiden sänks. 

"Det är sjukt" skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, i ett pressmeddelande från organisationen, och fortsätter: 

"I praktiken är ett heltidsarbete idag nästan omöjligt med hälsan i behåll. Det visar ju sjukskrivningarna, det var tidigare ett friskt yrke att vara sjuksköterska, nu toppar vi statistiken." 

Pressfoto på Sineva Ribeiro. Foto: Ulf Huett.

Vårdförbundets medlemmar består bland annat av barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. 

Äldre person tog Alvedon – dog

Lönetappet: 7 miljoner kronor

"Sjuksköterskor väljer ofta deltidsarbete för att behålla hälsan, men de nya beräkningarna visar tydligt att notan för de orimliga arbetstiderna och hög arbetsbelastning faller på dem", skriver Ribeiro. 

Och den notan är inte liten.

Enligt Vårdförbundet går en sjuksköterska som jobbar 75 procent miste om 7 miljoner kronor under i lön under en livstid, i jämförelse med en heltidsanställd. 

Sjuksköterska. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Inkassos varning: "Uppmanar allmänheten att vara försiktig"

55-årig man försökte knuffa ner person framför tåg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!