En person på ett korttidsboende avled efter att ha tagit alvedon på en sjuksköterskas inrådan.
En person på ett korttidsboende avled efter att ha tagit alvedon på en sjuksköterskas inrådan. - Foto: Jessica Gow/TT & Amir Nabizadeh/TT.

Äldre person tog Alvedon – dog

En äldre patient som bodde på ett korttidsboende avled efter att ha tagit en alvedon – på vårdpersonalens inrådan.


En äldre som var sjuk i flera sjukdomar har avlidit efter att ha tagit en alvedon. Personen befann sig på ett korttidsboende i Sandviken och var övervakad av vårdpersonal.

Tog alvedon – dog 3,5 timmar senare

Under en natt på korttidsboendet upplevde patienten smärtor och andningsbesvär vilket gjorde att sjuksköterskan drog slutsatsen att patienten skulle få en värktablett, mer specifikt en alvedon. Tre och en halv timme senare avled den äldre. 

Händelsen har lex Maria-anmälts och enligt den utredning som Nyheter24 tagit del av hade vårdpersonalen dålig kommunikation sinsemellan. 

Åldring dog på äldreboende i Mölndal – föll från toalettstol

Patienten hade svårt att andas, grimaserade och lät högt

Tre timmar innan dödsfallet dokumenterade vårdpersonalen att den äldre hade svårt att andas, grimaserar och "låter högt" vilket gjorde att denne tilldelades en alvedon, efter att ha mottagit alvedon flera gånger under föregående dag.

Dödsorsaken framkommer inte av Inspektionen för vård och omsorgs utredning, dock har man, förutom bristerna i kommunikationen, påpekat brister i en sjuksköterskas ansvarstagande.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Funktionsnedsatt inlåst 18 timmar om dygnet i 17 år

Sjuksköterska dömd för barnpornografibrott – blir av med legitimation

Man dog av hjärnblödning efter felbehandling på sjukhus

IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!