Niue är en korallö i Söderhavet. Nu har Stockholms tingsrätt kommit med sin dom i ett uppmärksammat mål om internetdomänen '.nu'. Arkivbild.
Niue är en korallö i Söderhavet. Nu har Stockholms tingsrätt kommit med sin dom i ett uppmärksammat mål om internetdomänen '.nu'. Arkivbild. - Foto: Nick Perry/AP/TT

Nu: Svensk seger i strid om internetdomän

I snart 25 år har en liten ö i Söderhavet krävt att få tillbaka domännamnet ".nu". Tingsrätten avslår dock Niues begäran och Svenska internetstiftelsen får behålla driften.


När internet slog igenom på 1990-talet blev det jakt på eftertraktade så kallade domännamn, som avslutar webadresser. En amerikansk affärsman la snabbt beslag på ".nu", från ön Niue – en guldgruva eftersom det betyder samma sak på svenska, danska och nederländska.

Efter flera turer har Svenska internetstiftelsen sedan tio år tillbaka administrerat domänen på uppdrag av den amerikanska stiftelsen, IUSN, trots att korallön redan sedan 2000 krävt att få tillbaka ".nu".

För några veckor sedan gick Niue till domstol i Sverige för att få tillbaka rättigheterna, som genererar stora pengar. Det rör sig om motsvarande 20 miljoner kronor per år, enligt Pär Brumark, en svensk domänexpert som biträtt Niue med målet.

Brumark begärde 210 miljoner kronor från Internetstiftelsen, berättade han nyligen för Svenska Dagbladet.

Men på torsdagen kom beskedet från Stockholms tingsrätt, som avslår Niues begäran. Rätten tar inte ställning till om ön borde få tillbaka domänen, men konstaterar att Svenska internetstiftelsen inte har gjort något fel. En stiftelse kan inte bli skadeståndsskyldig.

"Vidare visar utredningen, mycket förenklat uttryckt, att Internetstiftelsen följt det regelverk som finns samt att Stiftelsen inte har den funktionen att den ska söka tillstånd hos Niues regering", säger chefsrådmannen Tore Gissin, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!