Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, är kritisk till att staden återupptar stöd till Ibn Rushd. Arkivbild.
Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd i Stockholm, är kritisk till att staden återupptar stöd till Ibn Rushd. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.


Fakta: Ibn Rushd

Ibn Rushd är ett svenskt studieförbund grundat 2001 på initiativ av Islamiska förbundet i Sverige. En stor del av verksamheten bedrivs inom ämnesområdena arabiska språket och religionsstudier, främst islam.

Sedan 2008 har förbundet fått statliga bidrag via Folkbildningsrådet. Under 2022 uppgick bidraget till runt 29 miljoner kronor. 2024 beräknas medlen uppgå till cirka 25 miljoner.

Studieförbundet får också bidrag till sina lokaldistrikt via kommuner och regioner.

Turerna kring Ibn Rushd har varit många.

Flera kommuner och regioner, däribland Gävleborg, Malmö och Helsingborg, valde att stoppa stöd till studieförbundet efter en granskning av Folkbildningsrådet i december.

Den visade att det i vissa delar av Ibn Rushds verksamheten förekommit studiematerial med teman som rör barnäktenskap, barnaga och homosexualitet. I samband med detta kallades förbundet upp till utbildningsminister Mats Persson (L).

Fyra miljoner kronor

Folkbildningsrådet krävde då att Ibn Rushd skulle återbetala 146 900 kronor i statsbidrag, vilket skedde. Man skulle också ta fram en åtgärdsplan.

Stockholms stad var en av kommunerna som sköt upp en utbetalning till studieförbundets lokaldistrikt. Men nu har det rödgröna styret sagt ja till pengarna – närmare fyra miljoner kronor på tre år.

Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd, är mycket kritisk mot beslutet.

— Jag tycker att det är olyckligt. Ibn Rushd är en organisation som kantats av problem och skandaler. Den förefaller vara en del av problemet med de hedersnormer som vi på alla andra områden bekämpar.

Ibn Rushd kom i februari in med en åtgärdsplan som Folkbildningsrådet kommer att följa upp. Myndigheten, som fördelar statsbidrag till studieförbund, har i dag inga planer på att stoppa de 25 miljoner kronor som de väntas betala ut under 2024.

— Vi har aldrig pausat vårt stöd till Ibn Rushd för vi har inte sett att det skulle vara proportionerligt utifrån den bidragsgivning som vi har. Det här är en ganska begränsad händelse som berörde två material och som förekom i arbetsplaner på fyra platser i landet, säger Morgan Öberg, enhetschef på Folkbildningsrådet.

"Känner mig trygg"

Rådet anser att materialet kan förekomma i folkbildningsverksamhet, men då krävs att studieförbundet problematiserar innehållet och att demokratiska värderingar lyfts fram.

— De behöver arbeta med den här åtgärdsplanen och säkerställa att liknande brister inte återupprepas. Sedan är de beslut som regioner och kommuner fattar deras ensak, säger Öberg.

Kulturborgarrådet Torun Boucher (V) skriver i en kommentar att kulturförvaltningen i Stockholm gjort en extra genomlysning av Ibn Rushd.

"Varken Stockholms stad eller Folkbildningsrådet har hittat några oegentligheter. Därför känner jag mig trygg med att staden ger dem bidrag".

Äldre- och kulturborgarråd i Stockholm, Torun Boucher (V), känner sig trygg med att fortsätta ge stöd till Ibn Rushd. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!