Jinny Ramsmark är professionell hackare och it-säkerhetskonsult.
Jinny Ramsmark är professionell hackare och it-säkerhetskonsult. - Foto: Nyheter24 och Lbeddoe/Alamy/Stella Pictures

Föremålen hackaren vägrar ha i sitt hem: "Kan inte lita på dem"

Tekniken utvecklas i ett rasande tempo och människor blir allt mer uppkopplade, men med det kommer också risker. För Nyheter24 berättar hackaren och it-säkerhetskonsulten Jinny Ramsmark om föremålen hon vägrar ha i sitt hem.
– Jag hade känt mig övervakad hela tiden, säger hon.


Det var när Jinny Ramsmark såg filmen "WarGames" (1983), om den unge hackern David Lightman, som hennes it-säkerhetsintresse väcktes till liv.

– Jag såg den när jag var liten och tyckte den var fantastisk, men började inte lära mig särskilt mycket förrän vi fick internet hemma, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

Foto: Pexels

– Sedan började jag rota runt på internet under tidigt 2000-tal kanske och då hittade jag olika dokument där det beskrevs olika metoder för hacking och säkerhetshål. Det började där liksom.

Numera är 32-åringen, som har en utbildning i programvaruteknik, hackare och it-säkerhetskonsult på heltid.

Hackern om smarta tekniken: "Ingen har riktig koll"

Den snabba tekniska utvecklingen, som innebär att allt fler skaffar smarta så kallade IoT-produkter som är kopplade till nätverk, väcker blandade känslor hos Jinny Ramsmark.

– Det klart att det är häftigt och fascinerande att vi utvecklas på det här sättet och att allting är uppkopplat. Det är ju coolt på ett sätt, men vi hänger inte med. Ingen har ju riktig koll på hur allt funkar, säger hon och fortsätter:

– Det finns ju inte så mycket tvång på de som gör de här produkterna att hålla dem säkra.

Jinny Ramsmark: "Hade känt mig övervakad"

Därför är det heller inte särskilt svårt för en hackare att angripa de smarta produkterna som många har hemma, däribland övervakningskameror.

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Du kan ta dig förbi inloggningar och titta på folk i hemmet och det måste man tänka på. Jag har inga smarta prylar i mitt hem. Jag har en smart-tv och det var ett misstag, säger Jinny Ramsmark och fortsätter:

– Det var för att jag inte tänkte mig för innan jag köpte den, men jag vägrar ha smarta prylar i mitt hem just av den anledningen att man inte kan lita på dem. Jag hade gått och känt mig övervakad hela tiden. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.