Åklagare Karolina Wieslander anländer till sal 37 i Stockholms tingsrätt, där förhandlingen om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Syrien 2012 inleds under måndagen.
Åklagare Karolina Wieslander anländer till sal 37 i Stockholms tingsrätt, där förhandlingen om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Syrien 2012 inleds under måndagen. - Foto: Oscar Olsson/TT

Unikt mål i Stockholm om Assad-regimens brott

Tusentals civila skadades eller dog och hela kvarter jämnades med marken när Assad-regimens armé anföll Homs och Hama i början av inbördeskriget i Syrien 2012. I en unik rättegång i Stockholm anklagas nu en avhoppad brigadgeneral som flytt till Sverige för delaktighet i krigsbrott.


Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien startade 2011 med ett uppror i form av fredliga protester, som övergick i ett regelrätt inbördeskrig.

Det finns inga officiella siffror över antalet döda i inbördeskriget. Uppskattningar från bland annat FN och oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) varierar mellan runt 400 000 och närmare 600 000 döda.

Över tolv miljoner människor, runt hälften av landets befolkning, har drivits på flykt.

I december 2015 antog FN:s säkerhetsråd i enighet en resolution om en plan för fredsprocessen. Där förordas bland annat vapenvila, förhandlingar mellan oppositionella grupper och president Bashar al-Assads regim samt utarbetande av en ny författning.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Militanta extremister har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om terrorrörelsen IS har tryckts tillbaka militärt.

Enligt FN levde runt 80 procent av Syriens befolkning härom året under fattigdomsgränsen.

Källor: FN, UNCHR och SOHR

Den i dag 65-årige mannen är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien.

Rättegången som inleds på måndagen är även den första i Europa där arméns krigföring provas som krigsbrott, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders, som kallar det för ett "historiskt mål".

— Det som sticker ut är att målet rör regimens krigföring. Det är ingen liten sak eftersom man haft detta som strategi sedan det folkliga upproret, att komma in och belägra städer och genomföra urskillningslösa attacker med resultat att man jämnar hela området med marken, säger hon till TT.

Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders, följer förhandlingen på plats i Stockholms tingsrätt.

Homs i fokus

Det som startade som fredliga protester under den arabiska våren 2011 övergick 2012 i ett regelrätt inbördeskrig i Syrien.

I den tredje största staden Homs etablerades ett rebellfäste där president Bashar al-Assads armé inledde en offensiv i början av 2012. Staden belägrades samtidigt som en omfattande bombkampanj riktades mot stadsdelen Baba Amr.

Anfallen, som senare även tog sikte på närliggande Hama, utgjorde enligt svenska åklagare krigsbrott, då man inte skilde på civila och militära mål. Bland annat dog den amerikanska journalisten Marie Colvin och den franske fotografen Remi Ochlik då ett mediecenter i Baba Amr bombades.

Krigskorrespondenten Marie Colvin var en av de personer som dog i samband med anfallet mot mediecentret i Baba amr i Homs i västra Syrien 2012. Bild från museet Newseum i Washington, USA, 2012.

65-åringen hade en central roll som brigadgeneral och chef för en beväpningsavdelning. Han bidrog även till att militärledningen kunde fatta strategiska beslut och genomföra operationer, enligt åtalet.

Mannen hoppade av armén sommaren 2012 och flydde till Turkiet.

Förnekar brott

2015 sökte han asyl i Sverige och började utredas för brott efter förhör med Migrationsverket.

— Han förnekar att han genom råd och dåd medverkat till gärningen. I vart fall har han saknat uppsåt att urskillningslös krigföring skulle genomföras av andra, säger hans advokat Mari Kilman i tingsrätten.

Utöver mannens egna uppgifter bygger åtalet på vittnesmål och rapporter och dokument från Syriens regering.

I målet finns åtta målsägare. Det rör sig bland annat om en man vars bror dödades i attackerna mot Homs, samt en brittisk och en fransk journalist som skadades i anfallet mot mediecentret.

Huvudförhandlingen är planerad att pågå till och med den 22 maj.

Förödelse i Homs i västra Syrien i augusti 2012.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!