I Arbetsmiljöverkets rapport visar det sig att var tredje ung kvinna utsattes för sexuella trakasserier på jobbet 2023.
I Arbetsmiljöverkets rapport visar det sig att var tredje ung kvinna utsattes för sexuella trakasserier på jobbet 2023. - Foto: Erik Simander/TT & Jonas Ekströmer/TT

Branscherna som granskas extra hårt 2024: "Psykiska skador"

Varje år söker sig tusentals ungdomar till arbetslivet i hopp om att få både erfarenhet och möjligheten att tjäna egna pengar. Dock riskerar många att skada sig och till och med utsättas för sexuella trakasserier.


Varje dag går miljontals svenskar till arbetet. På sommaren blir dessutom många ungdomar lockade av att ta sig in i arbetslivet för att skaffa sig erfarenhet och tjäna egna pengar.

rapporten "Fokus på ungas arbetsmiljö" från Arbetsmiljöverket visar det sig dock att många riskerar att få en dålig start i arbetslivet. En återkommande utmaning för flera arbetsgivare är att yngre personer oftare skadar sig under sommarjobbet. Därtill finns det andra saker som också kan skapa stora problem för den enskilda individen. 

MISSA INTE: Inte fått sommarjobb? Här är yrkena som skriker efter folk

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Branscherna kommer inspekteras i sommar: "Har ansvar"

Arbetsmiljöverket har i sin rapport samlat statistik om hur personer i åldrarna 20-24 uppfattar sin arbetsmiljö. Det visar sig att hela 1 500 personer skadade sig på jobbet under sommarmånaderna juni, juli och augusti 2023. 

Myndighetens projektledare Malin Cato säger till Nyheter24 att man som ung anställd behöver tänka på flera delar som är viktiga när man jobbar, framför allt på sommaren.

– Det är många unga som saknar erfarenhet och kunskap av arbetslivet och som just under sommaren är ute och jobbar på olika sommarjobb. Det är korta anställningar och vi på Arbetsmiljöverket ser att det tyvärr ofta brister i introduktionen där man ska få veta hur man arbetar på ett säkert sätt, säger hon och tillägger:

– Dessutom har den delen av hjärnan där konsekvenstänket sitter inte helt mognat klart på unga personer vilket kan göra att man tar onödiga risker utan att förstå konsekvenserna av sitt handlande.

Hon betonar också vikten av att det är arbetsgivarens ansvar att se till att rutiner och regler är kända för alla de som anställs och utför någon form av arbete.

– Det är arbetsgivaren som har ansvar för din arbetsmiljö och att se till att du som anställd inte blir sjuk, skadas eller dör på jobbet. Om man inte får hjälp av sin arbetsgivare går det också att kontakta skyddsombudet, om det finns en sådan på arbetsplatsen. Fackliga representanter går också att prata med, säger hon.

LÄS MER: Då kan du få 58 000 kronor om du blir uppsagd

Foto: Pontus Lundahl/TT

Var tredje ung kvinna sexuellt trakasserad

Slutsatsen redogör dock inte enbart för olycksrisken och vikten av att arbetsgivaren tar ansvar för miljön. Det visar sig nämligen att var tredje ung kvinna utsatts för sexuella trakasserier från en chef, kollega eller annan person på arbetsplatsen under de senaste tolv månaderna. 

MISSA INTE: Letar du nytt jobb? Då är bästa tiden att söka

Var tredje ung kvinna upplevde att de utsatts för sexuella trakasserier på sommarjobbet 2023. Foto: isabell Höjman/TT

Cato redogör därför för arbetsgivarens tre viktigaste ansvarsområden när de anställer en yngre person och hur man hanterar kränkningar och ser till att rätt förutsättningar finns. 

Det är nämligen alltid arbetsgivaren som ska se till att det finns rutiner för hur man hantera  särbehandling.

Rutinerna ska tala om:

1. vem som tar emot information om att kränkande särbehandling före­kommer,

2. vad som händer med informationen, vad mottagaren ska göra, och

3. hur och var de som är utsatta snabbt kan få hjälp.

Med bakgrund av rapportens slutsats kommer Arbetsmiljöverket under 2024 genomföra löpande inspektionsinsatser inom olika branscher som huserar yngre personal. De som kommer fokuseras extra på i år är:

  • Restauranger
  • Hotell, camping och vandrarhem
  • Detalj- och partihandel
  • Fastighetsskötsel

– Det finns en risk att unga redan i början av arbetslivet utsätts för dåliga arbetsförhållanden som leder till fysiska eller psykiska skador och som senare utvecklas till arbetssjukdomar.

MISSA INTE: 35 utbildningar att satsa på – där du får jobb direkt

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!