Inte fått sommarjobb ännu? Då kan du vara lugn, det finns flera platsannonser kvar.
Inte fått sommarjobb ännu? Då kan du vara lugn, det finns flera platsannonser kvar. - Foto: Pexels & Fredrik Sandberg/TT.

Inte fått sommarjobb? Här är yrkena som skriker efter folk

Sommaren närmar sig med stormsteg men trots att juni står inför dörren är det fortfarande många yrken som söker personal.


Trots att det snart är juni så är det fortfarande många platser som står tomma att fylla till sommaren. På Arbetsförmedlingens platsbank finns det 31 000 jobbannonser till sommaren som fortfarande ligger ute. 

MISSA INTE: Två yrken där alla får jobb med månadslön på 51 000 kronor

Olika jobb kräver givetvis olika kompetens – och så även sommarjobben. Många kräver en examen från gymnasiet eller betyg från ett högre lärosäte. 

Oavsett vilken kompetens man själv sitter på tycker Michaela Briland, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, att man ska höra av sig till det jobb man är intresserad av. 

– Mitt bästa tips nu är att ta kontakt direkt med arbetsgivare man är intresserad av. Berätta att du är intresserad av att jobba där och vad du kan erbjuda, säger hon i ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen. 

LÄS MER: De jobbar fyra dagar i veckan – med full lön

Arbetsförmedlingen trycker på vikten av att höra av sig så fort som möjligt till det jobb man är intresserad av, och berätta vad man kan bidra med. 

Av alla sommarjobb som registrerades under perioden december 2023 till april 2024 fanns det en majoritet av en rad olika yrkesroller. Framför allt inom vården är man i behov av extrapersonal till sommaren.

LÄS MER: Här får du 10 000 kronor mer på sommarjobbet

Sommarjobben som fortfarande finns tillgängliga

  • Undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering
  • Vårdbiträden
  • Vårdare, boendestödjare
  • Städare
  • Grundutbildade sjuksköterskor 

MISSA INTE: Branschen som skriker efter folk – med 44 900 i månadslön