Så ska Christian Engström vinna i Bryssel

Piratpartiets Europaparlamentariker om strategier, samarbeten och nätaktivism.


Medan svenska riksdagsledamöter inviger sandalsäsongen och sjösätter segelbåten hårdsatsar piraterna i Bryssel. Även om regleringspolitikerna tar sommarlov gäller det inte övervakningen. Piratpartiets nyvalde Europaparlamentariker Christian Engström har därför knutit nya vänskapsband och skissat på strategidokumenten.

– Alla knep kommer man säkert aldrig att lära sig. Det är enormt komplicerat och en hel del fulspel där nere också, säger Christian Engström till Nyheter24.

– Tanken är att jag ska gå in i parlamentet som en representant för alla aktivister på nätet. En eller två personer klarar inte att stå emot systemet, men tillsammans kan alla aktivister på nätet klara av det. Dels kommer jag att få hjälp av gruppen, dels från assistenter och så, fortsätter han.

Grön förlovning

Vid presskonferensen i ett stekhett Stockholm utanför Centralstation pekade Engström och partiledaren Rickard Falkvinge ut riktningen. I några veckors tid surrades det om vilken partigrupp det okonventionella partiet skulle ansluta sig till. Inte helt oväntat blev det den gröna gruppen.

"Ultrakapitalisten" Falkvinge och exfolkpartisten Engström höll de gröna och liberala grupperna som favoriter. Även om andranamnet Amelia Andersdotter inte ville utesluta den röda gruppen.

– Vi har fått intressanta bud från fyra olika grupper som vi har förhandlat med under två veckors tid. Vi har fått bud från de röda, de gröna och de liberala. Vi har också förhandlat med en fjärde grupp som inte blev aktuell på grund av olika orsaker, sa Rickard Falkvinge och hälsade alla pirater en god morgon.

– Vi har hela tiden sagt att vi ska välja en grupp som dels ligger närmast oss politiskt och erbjuder en bra plattform för att jobba vidare. Den gröna gruppen har den fördelen att de ligger nära mitten och det blir någorlunda lätt att sälja in saker till EU och övriga grupper, säger Engström.

Likt ett dramatiskt avsnitt av entreprenörsprogrammet Dragon's Den tävlade de stora drakarna om deras gunst. Nu hade däremot affärsplanen förvandlats till ett politiskt program. Och anbuden radades upp.

–Vi fick olika bud och när de gröna i praktiken matchade det bästa bud vi hade och gav oss vad vi ville ha var det inte så mycket mer att diskutera, säger Engström.

–Vårt mål är att skapa majoritet i parlamentet och då övertyga så många som möjligt. Och samtidigt har de en fungerande inre grupp, som jobbar med den här typen av frågor. De har varit bra under den här mandatperioden på flera frågor som mjukvarupatenten, Ipredlagen, datalagring och så vidare.

Förblir oberoende

Flera undantag har gjorts för att partiledningen ska känna sig bekväm med anslutningen. En nackdel kan vara att den tolkas som ett vänsterställningstagande.

–Budet innebär att partiet informellt har erbjudit möjligheten att ta plats i Libe (Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, red anm) eller annat relevant utskott. Att vi inte behöver gå med det gröna europeiska partiet. Det är viktigt då vi förblir oberoende fast vi är med i parlamentsgruppen, säger Richard Falkvinge.

Språkröret Peter Eriksson (mp) välkomnar piratpartiet till den gröna partigruppen, även om han tidigare gett måttligt entusiastiska signaler. Under våren har relationerna mellan partierna varit bitvis frostiga. Särskilt när det kom till kampen om vilka som var de största integritetskramarna.

När exempelvis Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm anklagade piratpartiet för att kränka privatlivet när en aktivist filmat en fuskande valfunktionär skrev Falkvinge ett dräpande svar. Tesen var att oavsett hur stora integritetsvurmare mp utgav sig för att vara kommer partiet att i ett val mellan integritet och miljö välja det senare. Nu kommer partierna att samarbeta på Europanivån.

– Jag tror samarbetet kommer att fungera bra. Det ligger en hel del i det miljöpartiet säger. Däremot är problemet med miljöpartiet att de tycker ungefär som vi i våra frågor, men de tycker så mycket annat också, så det första de kompromissar bort är våra frågor, säger Christian Engström till Nyheter24.

– Under förra mandatperioden höll de Thomas Bodström vid makten under hela mandatperioden medan han tog initiativ till Ipredlagen, datalagringsdirektivet och så vidare.

Stöttande deltagarkultur

Topprioriterat för Christian Engström blir det haltande telekompaketet, som har gått till förlikning.

– Anledningen till att vi har valt den gröna gruppen är att vi kan ingå i ett team som kan arbeta tillsammans kring våra frågor. Man kan inte gå in i ett lag och insistera på att man ska spela centerforward innan man ens lärt känna sina medspelare, säger han.

Han väntas få hjälp av Amelia Andersdotter. I uppgörelsen har de gröna garanterat piratpartiet en heltidstjänst som den betalar. Till det kommer några assistenter som partiet ännu inte har utsett.

Engström, som tidigare var framgångsrik aktivist mot mjukvarupatent, kommer också dra nytta av den platta nätbaserade deltagarkulturen, som snappar upp förslag och signaler som hotar integriteten. Det kan handla om grävjobbare som vänsterpartisten Erik Josefsson och liberale debattören Henrik Alexandersson eller ideologer som Oscar Swartz.

– Jag tror att vi kommer att ha stort inflytande då vi kan frågorna. Den gröna gruppen är bra då den har samma grundsyn som vi och vi tillför en hel del kompetens och en hel del fokus på dessa frågor, säger Engström.

– Vi behöver inte ta ställning varken höger eller vänster inrikespolitiskt och att vi får bra möjligheter i Bryssel, som till exempel heltidstjänsten och dessutom att de gröna en klar informationspolitisk arbetsgrupp som vi kan börja arbeta i direkt.

Fallet Iran

Piratpartiets kärnfrågor om medborgarrätt och integritet har inte bara aktualiserats i Sverige utan även i Iran, som har tyglat internet och stoppat den nätbaserade kommunikationen.

– Händelserna i Iran visar hur viktigt nätet är just för demokratirörelsen. Och då är det viktigt att man ska ha rätten att vara anonym till exempel. Det är en central fråga för Irans opposition och det är därför med stor oro man ser att i Europa kommer det förslag om att det ska vara förbjudet att vara anonym på nätet, säger Christian Engström till Nyheter24.

– Det slår direkt direkt mot nätets användbarhet som ett verktyg för demokratisering. EU:s sätt att se på nätet, som något som ska tämjas och kontrolleras och ha insyn i vad alla medborgare gör, går stick i stäv mot hur nätet faktiskt används av de som strävar efter demokrati i Iran.

Bakslag för piratrörelsen

Valframgången i valet till Europaparlamentet har också spridit sitt mycel till den inrikespolitiska scenen. Piratpartiet fick 3,9 procent i stöd i Aftonbladet/United Minds väljarbarometer. Samma dag som den gröna förlovningen deklarerades möttes piratrörelsen också av två bakslag. Hovrätten friade Pirate Bay-domaren Tomas Norström från jävsmisstankar, och operatören Ephone förlorade striden om användarnas anonymitet mot bokförlagen.

Under sommaren och framåt kommer förarbetet med den rikspolitiska strategin att påbörjas.

– Vårt mål är vågmästarställning. Då får vi inte samma möjligheter att tvinga fram våra grundfrågor. Men fixar vi riksdagsspärren får vi ändå 15 riksdagsmän och kvinnor och 15 sekreterare som alla kan jobba heltid med att övertyga kollegorna en och en. Det kommer inte att gå lika fort men på sikt kan vi säkert uppnå samma resultat, säger Christian Engström.

– Jag stod överst på valsedeln i det här valet och inte Rickard Falkvinge. Han ska vara hemma i Sverige och koncentrera sig på riksdagsvalet och jag ska vara nere i Bryssel och arbeta helt enkelt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!