Oscar Swartz siktar på riksdagen

Piratpartiets chefsideolog Oscar Swartz om riksdagsstrategin.


Nästa års idékrig väntas stå mellan folkpartiets chefsideolog Alexander Bard och piratpartiets, av sympatisörer, utsedde chefsideolog Oscar Swartz. Även om Bard är en övermänniska har Swartz det i blodet. Han är nämligen sonsonson till Carl Swartz, svensk statsminister 1917.

Då gällde det februarirevolutionen i Ryssland. Nu handlar det om att freda internetrevolutionen. IT-entreprenören Swartz siktar därför på riksdagen. Efter piratpartiets bragdresultat i gårdagens val till Europaparlamentet med 7,1 procent överväger han starkt en politisk karriär.

–Ja, jag funderar på det. Det är inte helt lätt att ta ett sådant beslut. För det första måste man få förtroende hos medlemmarna, vilket jag tror att jag kan få. För det andra måste man bestämma sig för en ny typ av liv. Att ställa in sig på att vara riksdagsman. Men jag är sugen, har jobbat mycket för att pusha piratpartiet och är övertygad om att vi behövs i riksdagen, säger Oscar Swartz till Nyheter24.

Förstanamnet Christian Engström väntas ta plats i Bryssel för piratpartiets räkning. Det är bara kryssen som ska räknas först. Därmed får partiet en politisk plattform och mer resurser för att kunna gräva och mobilisera mot förslag som hotar integriteten.

– Rent generellt är valresultatet fantastiskt, naturligtvis. Jag hade gissat på något högre till och med, men det finns ingen som kan vara missnöjd med det här, säger Oscar Swartz till Nyheter24.

Partiledningen förhandlar med ett antal grupper, och ingenting är klart i dagsläget. Enligt partiledaren Rickard Falkvinge rör det sig om fyra olika. Andranamnet Amelia Andersdotter har drivit på för att inte utesluta den röda gruppen i diskussionerna.

– Förut har både Rickard Falkvinge och Christian Engström pratat om den liberala och den gröna gruppen. I går hörde jag att de nämnde andra grupper. Men jag är inte inblandad i den diskussionen.

När piratpartiet ställer upp i riksdagsvalet 2010 är planen densamma: att liera sig med ena blocket, få igenom hjärtefrågorna och bli röstboskap i allt som handlar om vård, skola, omsorg och "annan skit", som storpartierna prisar, enligt Falkvinge.

– I riksdagen finns lagstiftning som kommer från Bryssel. Annat kommer från svenskt håll, som exempelvis FRA-lagen. Piratpartiet har blivit stort för att regeringen helt okänsligt trumfat igenom den och kommer att arbeta för att riva upp FRA-lagen vid en förhandlingssituation i riksdagen.

– Jag vill driva två huvudfrågor som jag har skrivit mycket om: personlig integritet och kommunikationsfrihet. Att kommunicera utan att ständigt övervakas av staten är en demokratiskt god grund.

– Om man tror på kommunikationsfriheten finns lagstiftning som kom till vid helt andra tider som är ett hinder för en fantastisk värld som kan öppnas. Till exempel upphovsrättslagar, som vi vill reformera kraftigt.

Och Oscar Swartz är mer än hoppfull inför riksdagsvalet. Närmast skrytsam.

– Nu efter EU-valet kommer det bli stora diskussioner om hur man ska göra i riksdagsvalet. Frivilliga täckte 97 procent av alla vallokaler. Partiet har IT-tekniker, som normalt skulle skriva feta fakturor, som bygger stora system anpassade för den nya världen. Samtidigt sitter de gamla partierna med IT-avdelningar som inte alls når upp till den nivån, säger Oscar Swartz till Nyheter24.

Statsvetarna skrämmer med att Europavalet är ett b-val som öppnar upp för småpartier. Tanken är att när regeringsmakten står på spel hösten 2010 kommer junipiraterna att söka sig till etablissemanget.

– Det är möjligt, men jag tror att frågorna får en stor skjuts, vilket vi redan har märkt av. I flera distrikt i studentstäder, som Göteborg, Lund, Linköping, och Umeå ligger piratpartiet på 20-40 procent. Det är ett grundläggande värderingsskifte. Nästa år kommer dessutom runt 100 000 nya förstagångsväljare, medan gamlingar försvinner.

– Det är stor chans att piratpartiet kommer in och blir vågmästare, säger Swartz.

Innan riksdagssatsningen ska partiprogrammet revideras och konkretiseras.

– Partiprogrammet har vuxit fram på ett annat sätt än hos andra partier med inspiration från bloggare och deltagarkultur på nätet. Tidigare tyckte jag att det fanns orealistiska saker i det, fast jag inte var medlem under våren 2006. Då fick kritikerna gehör för sina krav. Programmet kommer att uppdateras på nytt.

– Jag har exempelvis en gammal syn på patent och där tror jag partiet kan gå framåt och ha en annorlunda syn på frågan framöver, säger Oscar Swartz.

På moderaternas valvaka på riksdagskansliet försökte partisterna hålla uppe fasaden trots det mediokra resultatet. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) var snabb i att gratulera piratpartiet och Muf-ordföranden Niklas Wykman var tydlig i att kräva en moderat förnyelse på integritetsområdet.

– De kan säkert säga fina ord. Men i grunden lär inte någon förändring ske. De kanske lanserar en integritetsombudsman eller liknande. Poängen är att de inte fattar den nya världen, avslutar Oscar Swartz för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!