Åklagarmiss kan ha friat batongman

Kvinnans hjälplösa tillstånd fördes inte fram i rätten.


Ett misstag från åklagaren kan ha friat den 28-årige man som misstänktes för att ha våldtagit en kvinna med batong.

Den våldtagna kvinnan vittnade om att hon var neddrogad och medvetslös när övergreppen skedde. Åklagaren förde dock inte fram i rättegången att kvinnan befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.

Chefsåklagare Christer Krantz, som har haft hand om målet, är på semester och har inte kunnat nås för en kommentar. Bertil Månsson är vice chefsåklagare i Sundsvall. Han har inte haft hand om målet, men läst domen. Han bekräftar att kvinnans hjälplösa tillstånd inte har förts fram i tingsrätten.

– I gärningsbeskrivningen har man inte gjort gällande att kvinnan har varit i hjälplöst tillstånd. Därför anses det inte styrkt av rätten, säger Bertil Månsson till Nyheter24.

Kvinnan var medvetslös och utnyttjades sexuellt i många timmar. Det tog fyra dagar innan hennes mamma hittade henne och såg till att hon fick sjukhusvård. Hon vårdades på sjukhus i en och en halv vecka. Skadorna i hennes ändtarm är så allvarliga att hon riskerar att tvingas till en stomioperation.

Eftersom åklagaren inte förde fram att kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillsånd kunde inte tingsrätten ta ställning till det.

Kvinnan har tidigare sagt att hon vill överklaga domen. Hon och åklagaren har tre veckors klagotid på sig innan domen vinner laga kraft.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!