Vanligaste polisbrottet: Kvinnovåld

"Utövar man själv våld är man inte kapabel att bedöma andra."


En knapp tredjedel av alla åtal mot poliser utanför tjänst rör grov kvinnofridskränkning eller misshandel av fruar, sambor och expartner. Det visar DN:s granskning av alla åtal mot poliser de senaste tio åren.

Mellan 1998 och 2008 åtalades 48 poliser för kvinnomisshandel.

–Vi är de första att medge att det är en svår situation. Vi får inte gömma undan frågan. Den här diskussionen är självklart inte bra för polisen och den skadar förtroendet för oss, det är vi medvetna om, säger Lillemor Melin-Sving, förste vice ordförande i Polisförbundet, till DN.

Samtidigt är det inte alla poliser som fällts för kvinnomisshandel som förlorar jobbet.

En polis som fälldes 2007 för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud mot sin före detta flickvän fick till exempel behålla sitt jobb.

Förutom att slå henne och dra kvinnan i håret besökte han henne iklädd en tröja med texten ”Brukar sparka på NN:s barn”.

–Jag har till och med varit med om att dömda kan få utreda liknande fall och det är helt olämpligt. Utövar man själv våld är man inte kapabel att bedöma andra, säger Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinnojourers riksförbund.

Enligt Ohlsson har hon varit med om flera fall där poliser dömda för kvinnomisshandel fått behålla sina jobb.

Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala, påpekar det absurda i polisens kampanj där misshandlade kvinnor uppmanas att anmäla sina män.

–Det är omöjligt att vara polis och kvinnomisshandlare. Man kan inte förändra sina attityder när man går till arbetet om man är kvinnomisshandlare på fritiden, säger Heimer till DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!