Våldtäktsmannen Oskar fick gå på skolavlutning i kyrkan och dela ut blommor till sina klasskompisar.
1 av 4
Våldtäktsmannen Oskar fick gå på skolavlutning i kyrkan och dela ut blommor till sina klasskompisar.
2 av 4
3 av 4
- Foto: Svenska kyrkan
Prästen Lennart Kempe ber nu om ursäkt till våldtagna Linnea.
4 av 4
Prästen Lennart Kempe ber nu om ursäkt till våldtagna Linnea. - Foto: SVT Uppdrag granskning

Prästen i Bjästa kan få sparken

Släppte in våldtäktsdömde Oskar, 15, i kyrkan på skolavslutningen. Tvingade våldtagna Linnea att hålla sig borta. Nu ska prästen utredas.


BJÄSTA. Onsdagskvällens Uppdrag granskning i SVT handlade om 14-åriga Linnea som våldtogs på skoltoaletten av 15-årige Oskar. Efter våldtäkten blir hon våldtagen en andra gång - av en ort som vägrar att tro henne och i stället hyllar den dömde våldtäktsmannen.

Oskar får till och med vara med på skolavslutningen i kyrkan - på prästens inbjudan - och dela ut blommor till sina gamla klasskompisar. En fullsatt kyrka applåderar honom.

Linnea har tvingats avstå från sin skolavslutning för att gömma sig på annan ort.

Och samma kväll våldtar Oskar ännu en tjej - den här gången en 17-årig flicka.

Nu ska kyrkans roll i tragedin utredas.

Efter programmet har 16 mail inkommit till Härnösands stift. Minst ett av mailen handlade om en anmälan, uppger stiftets pressekreterare Kajsa Åslin för Svenska Dagbladet.

Nu ska domkapitlet - ett organ inom Svenska kyrkan som utreder och dömer efter misstänkta brott mot prästlöftet - granska prästen och avgöra om han kan jobba kvar.

– Man gör en grundlig utredning för att se om ageradet har varit förenligt med prästlöftet, säger Kajsa Åslin till SvD.

I ett pressmeddelande skriver Tuulikki Koviunen Bylund, biskop i Härnösands stift, att kyrkan ska stå på de utsattas sida och att Svenska kyrkan på orten är en del av den vuxenvärld som inte sett och reagerat.

– Reportaget är en allvarlig signal för oss alla som bär ansvar för vår kyrka. Vi måste skärpa oss när det gäller att försöka förstå ungdomars verklighet och särskilt att se unga kvinnors utsatthet, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

– Allmänt måste jag betona att vi som kyrka alltid står på offrens sida. Det gjorde Jesus och vi ska följa honom.

I pressmeddelandet betonar hon särskilt Svenska kyrkans arbete med att förebygga våld mot kvinnor och skriver att handlingsplanen Kyrkornas nej till våld mot kvinnor, spridits till alla präster och diakoner i landet.

– Våldet mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Det innebär att kyrkan måste ta ställning, kommenterar Tuulikki Koivunen Bylund.

Biskop Tuulikki Koivunen Bylund vill dock än så länge inte uttala sig om det specifika fallet.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!