Kyrkan slopar ordet äktenskap

Ordet äktenskap avlägnsas så att att homo- och bisexuella också ska kunna vigas i Svenska kyrkan.


Debatten om könsneutralt äktenskap fortsätter. Nu föreslår Svenska kyrkans en ny vigselordning, där ordet äktenskap som nämns flera gånger under vigselakten ska tas bort. Anledningen är att homo- och bisexuella också ska kunna vigas i Svenska kyrkan.

I förslaget byts alla formuleringar med man och hustru ut mot maka/make. Dessutom byts formuleringen "Ni har nu ingått äktenskap" mot "Ni är nu äkta makar".

– Jag är övertygad om att kyrkomötet kommer att säga ja till den nya vigselordningen. Och någon gång i höst kommer kyrkklockorna att ringa även för homosexuella vigslar, säger ärkebiskop Anders Wejryd, till Ekot i Sveriges Radio.

Däremot tror inte ärkebiskopen att det går att tvinga präster i Svenska kyrkan att viga homo- bi- och heterosexuella. Friheten att säga nej måste få finnas, menar han.

I vår väntas den nya äktenskapslagen träda i kraft som innebär att även homo- och bisexuella ska kunna ingå äktenskap - den nuvarande varianten med partnerskap försvinner därmed.

Den nya vigselordningen ska gälla homo- bi- och heterosexuella par som vigs i Svenska kyrkan. Förslaget ska antas av kyrkostyrelsen på måndag och sedan ska det ut på remiss till läronämnden, domkapitlen och samtliga församlingar. Kyrkomötet fattar sedan beslut i höst.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!