Nej till att stänga av fildelare

Ny lagstiftning om att stoppa fildelare grusades i parlamentet. (TT)


Förslag om att stänga av fildelare från internet fick nobben av EU-parlamentet.

Bredbandsleverantörer får inte heller filtrera innehåll i jakt på upphovsrättsskyddat material.

På onsdagen röstade EU-parlamentet om det så kallade telekompaketet. Det syftar till att öka konkurrensen på telekom- och bredbandsmarknaden inom EU, vilket i sin tur ska leda till fördelar för konsumenterna.

Men det är förslagen om att reglera internetanvändandet som har blivit kontroversiella. Till exempel ett franskt förslag om att stänga av användare för gott från internet om de bryter mot upphovsrättsreglerna tre gånger, till exempel genom uppladdning av filmer och musik.

Svenska EU-parlamentariker har arbetat aktivt för att den nya lagstiftningen inte ska gå in och reglera innehållet på nätet. Christofer Fjellner (m) anser att hoten nu är borta.

- Det viktiga med beslutet är att det nu är tydligt att man inte får tvinga operatörer att stänga av människor från internet utan juridisk process, säger Christofer Fjellner.

Det sägs också att det är nationella myndigheter som ska övervaka att lagar följs, inte bredbandsleverantörer. De kan inte tvingas att jaga fildelare genom att filtrera innehåll, däremot får de samarbeta med myndigheterna. I Sverige ligger exempelvis ett lagförslag om att internetleverantörer av domstol ska kunna tvingas att lämna ut IP-adresser som använts för olaglig fildelning till den som har rättigheterna till materialet.

Eva-Britt Svensson (v), som lyckades få det konservativa parlamentet med sig på sitt ändringsförslag om att det alltid ska till en juridisk prövning, är inte lika säker på att alla orosmoln är borta:

- Det här är ett så tekniskt komplicerat förslag och industrin har lobbat så hårt, så jag vet faktiskt inte om de lyckats få in någonting som kan ha betydelse, säger hon.

I det omfattande, komplexa EU-förslaget ryms allt från att det ska bli lättare att jämföra priser, rätten att snabbt byta operatör, möjlighet att behålla sitt telefonnummer i så fall, konkurrens inom nummerupplysning, lika tillgång till nätet för alla operatörer och inrättandet av en europeisk myndighet.

Men sista ordet är inte sagt. Senare i höst ska EU-ländernas telekomansvariga ministrar ta ställning. Sedan kan lagförslaget komma tillbaka till parlamentet för beslut en andra gång.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!