Stor okunskap om EU-valet

Svenskarna struntar i Europaparlamentsvalet i juni.


Två av tre svenskar vet inte att det är val till EU-parlamentet i år. Bara 31 procent av 1 000 personer som tillfrågats av TNS Gallup svarade 2009 på frågan om vilket år nästa val hålls.

Över hälften sade att de är ointresserade av valet enligt undersökningen som presenteras på DN-debatt. För att öka intresset inleder en lång rad ungdomsorganisationer en kampanj för att väcka ungas intresse för att rösta i EU-valet den 7 juni.

Enligt den senaste Eurobarometern tänker 41 procent av svenskarna rösta i Europavalet den 7 juni. I det senaste valet 2004 röstade knappt 38 procent.

Av de tillfrågade svenskarna uppger 46 procent att de är intresserade av valet, medan majoriteten uppger att de inte är intresserade. Samtidigt anser en majoritet att Europaparlamentet spelar en viktig roll i EU.

Enligt undersökningen, som är gjord i EU:s 27 medlemsländer och i vilken drygt 1 000 svenskar svarat på frågor, står ekonomisk tillväxt och arbetslöshet högst på listan över viktiga frågor för EU-medborgarna. Svenska väljare prioriterar dock klimatfrågorna. 65 procent anser att kampen mot klimatförändringarna är den viktigaste valfrågan. Det är den högsta siffran i EU.

Undersökningen utfördes mellan den 13 oktober och 3 november 2008. Sammanlagt intervjuades 26 000 personer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!