- Foto: Scanpix

Jackie Arklöv kan bli fri

Malexandermördaren Jackie Arklöv kan få sitt livstidsstraff tidsbestämt.


Morden i Malexander

Den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa av tre maskerade och tungt beväpnade organiserade nazister - Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson. Bytet blev 2,6 miljoner kronor.

Polismännen Olle Borén, 42, och Robert Karlström, 30, sköts ihjäl med nackskott med sina egna tjänstevapen när de på en landsväg i Malexander kommit ifatt rånarna.

ÖREBRO. Klockan 10:00 på fredagsförmiddagen inleddes förhandlingarna i Örebro tingsrätt. Malexandermördaren, krigsförbrytaren från Bosnien och exnazisten Jackie Arklöv, 37, vill få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

I en intervju med författaren och journalisten Magnus Sandelin, som skrivit boken Den svarte nazisten, berättar Arklöv att han vill hjälpa Exit - ett projekt som drivs i regi av Fryshuset och som stöder unga människor på väg ut från destruktiva miljöer.

– Jag vill hjälpa människor att lämna nazismen, säger Arklöv.

Han vill dock inte prata om vare sig polismorden i Malexander eller tiden i Bosnien - där han var legosoldat åt en kroatisk fascistmilis. Om sin bakgrund inom nazismen säger han:

– Många tror att det berodde på ett självförakt från min sida, men det gjorde det inte. Det handlade mycket mer om att jag ville vara som alla andra svenskar och för att verkligen visa det så tydde jag mig till nazismen.

Arklöv säger att han träffat en anhörig till en av de mördade poliserna i Malexander, men vill ”av respekt för henne” inte berätta om mötet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!