Alliansen förhandlar med SD - bryter löftet

Moderaterna uppges ha förhandlat via telefon med sverigedemokraterna.


Sverigedemokraternas ledamot i trafikutskottet, Tony Wiklander, kontaktades i december förra året av moderaten Jan-Evert Rådhström, vice ordförande i trafikutskottet, för förhandlingar via telefon. Det hävdar Wiklander, som säger sig ha kontaktats vid minst två tillfällen av flera personer inom alliansen för att de velat säkerställa att deras förslag gick igenom. Han beskriver själv samtalen som förhandlingar.

– Ja, det måste jag göra. Något annat vore fel, säger han till Svenska Dagbladet.

Han vill dock inte berätta några detaljer för tidningen då han lovat att "hålla det för sig själv".

Jan-Evert Rådhström beskriver inte samtalen som förhandlingar - "definitivt inte" - men förnekar inte att kontakterna förekommit.

– Jag förnekar inte att jag säkert har ringt honom, säger Rådhström till SvD.

Sverigedemokraterna har gett sitt stöd till alliansregeringens förslag i de allra flesta voteringar, runt nio av tio, men säger sig ha haft öppningar för samtal med både de rödgröna och alliansen.

Bland annat uppmärksammades kontakterna mellan socialdemokraternas Ylva Johansson och sd-ledamoten Sven-Olof Sällström i samband med att den samlade oppositionen gick emot regeringen i frågan om a-kassans regler. Att det skulle rört sig om regelrätta förhandlingar förnekades dock vid det tillfället av såväl socialdemokraterna som sverigedemokraterna.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!