1 av 2
- Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
2 av 2
- Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Många danskar gillar diktatur

Var nionde dansk kan tänka sig att införa diktatur i Danmark visar en undersökning som Analyse Danmark har gjort för Ugebrevet A4.


Danmarks regering

Folketinget är Danmarks parlament och högsta lagstiftande församling. Danmarks leds av en borgerlig minoritetsregering som består av Venstre och Konservative Folkeparti. Dansk Folkeparti har sedan 2001 varit stödparti till regeringen.

Dansk Folkeparti är ett konservativt och nationalistiskt parti. Deras stora fråga inom politiken är, liksom sverigedemokraternas, invandringen. Ordförande är Pia Kjærsgaard.

Att ha en stark ledare som styr landet utan att ta hänsyn till varken Folketinget eller väljarna, det anser var nionde dansk skulle vara bra för landet. Var fjärde dansk är också positiv till att experter ska kunna trotsa Folketinget och själva fatta beslut om vad som är bäst för Danmark.

Kvinnor är överrepresenterade när det gäller att anse att en stark ledare ska leda landet utan att ta hänsyn till andra maktpersoner eller väljare.

– Jag tror att kvinnor generellt är mindre intresserade av politik, säger Rune Stubager, lektor i statsvetenskap på Aarhus universitet till A4.

Var femte dansk som säger sig tro på en stark ledare röstar på Dansk Folkeparti, 17 procent röstar på Liberal  Alliance och 16 procent på Venstre. Övriga partier ligger betydligt lägre.

Tim Knudsen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, säger till A4 att han är skakad över resultatet. Han är orolig för att Danmark är på väg att gå mot Italiens demokrati, där ledaren Berlusconi är en stark ledare som tar sina beslut helt efter eget huvud. Italienarna har, enligt Knudsen, funnit sig i Berlusconis maktfullkomlighet eftersom de inte sätter större tillit till demokrati.

Knudsen tror att resultatet i undersökningen beror på att det inte är tillräckligt mycket samhällskunskap i skolorna, att yngre danskar inte har en historisk koppling till och erfarenhet av nazism, fascism och kommunism.

– Dessutom läser yngre människor inte tidningar på samma sätt som äldre gör, säger Tim Knudsen till A4.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!