Beatrice Ask.
1 av 3
Beatrice Ask. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
2 av 3
- Foto: SVT
3 av 3
- Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix

"Omöjligt stoppa Breivik med skärpta vapenlagar"

Beatrice Ask ska se över de svenska vapenlagarna - men Erik Lakomaa varnar för att terrordådet kan utnyttjas för helt verkningslösa lagändringar.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

För en vecka sedan genomförde Anders Behring Breivik de två terrordåd i Norge som dödade totalt 76 personer. 68 av dessa sköts till döds på Utøya där 66 personer dessutom skadades. Sedan dess har diskussionen uppstått huruvida vapenlagarna behöver skärpas – såväl i Norge som i Sverige. Och på fredagen skrev statsminister Fredrik Reinfeldt i en debattartikeln i Svenska Dagbladet att justitieminister Beatrice Ask nu ska låta se över just vapenlagarna. Något som bäddar för en skärpning.

Men Erik Lakomaa, styrelseledamot i Svenska Skyttesportförbundet, menar att en sådan lagändring inte skulle hjälpa.

- Du kan inte stoppa den här typen av personer med vapenlagar, säger Lakomaa till Nyheter24.

Men skulle det vara en alltför stor kränkning att begränsa antalet lagliga vapen till tre i stället för som nu sex, till exempel?

- Det skulle inte haft några effekter på den norske terroristen som hade två vapen. Annars kräver olika jakt på olika typer av djur olika vapen. Det begränsar då möjligheten för jägare, på skyttesportsidan innebär det att man kan utöva färre grenar.

Enligt den statistik som finns används mycket få lagligt köpta vapen av kriminella i Sverige. En flitigt citerad undersökning som Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) genomförde visade att 97 procent av de vapen som använts för att begå brott var insmugglade. Resterande tre procent innehåller samtliga övriga vapen: från licensinnehavare med vapen till militära vapen och vapen som köpts lagligt men har blivit stulna .

Och Erik Lakomaa tycker att det logiska vore att fokusera på att stoppa de insmugglade vapnen snarare än de som införskaffats med licens.

- Gränskontrollen är väl det man borde prioritera i huvudsak om 97 procent av de kriminella vapnen är insmugglade, en åtgärd mot resterande tre procent kommer inte förändra något, säger han och fortsätter:

- Varje åtgärd mot de här tre procenten kommer definitionsmässigt att vara mindre effektiva än att inrikta sig på smugglingen. Kan man få ordning på gränskontrollen har det störst effekt.

Enligt Erik Lakomaa säger att han hoppas att att terrordåden inte utnyttjas till att ogrundat kräva skärpningar i lagstiftningen men säger att det finns politiker som gärna vill förändra lagstiftningen och därför passar på.

- Det finns ett antal personer som tar varje tillfälle i akt att kräva skärpta vapenlagar. Jag är inte förvånad att Tuve Skånberg (riksdagsledamot för kristdemokraterna) dyker upp igen till exempel, säger han och fortsätter:

- Historiskt sett har det skett omfattande skärpningar, så visst finns det en drivkraft i politiska kretsar, trots att mycket av detta har begränsad eller ingen effekt alls.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!