Lena Sundström, som länge bevakat dansk politik, tror att den konsekventa kritiken mot Danskt Folkeparti nu börjat betala av sig.
1 av 3
Lena Sundström, som länge bevakat dansk politik, tror att den konsekventa kritiken mot Danskt Folkeparti nu börjat betala av sig. - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Fredrick Federley fortsätter att förespråka öppnare gränser - trots att han får massvis med mejl om att han är "landsförrädare".
2 av 3
Fredrick Federley fortsätter att förespråka öppnare gränser - trots att han får massvis med mejl om att han är "landsförrädare". - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Dansk Folkepartis ledare Pia Kjærsgaard besökte Sverigedemokraterna inför det svenska valet 2010. SD-representanter var med och kampanjade för DFP under valrörelsen.
3 av 3
Dansk Folkepartis ledare Pia Kjærsgaard besökte Sverigedemokraterna inför det svenska valet 2010. SD-representanter var med och kampanjade för DFP under valrörelsen. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX

Efter danska valet - invandringskritiken på tillbakagång?

Två av partierna som varit Dansk Folkepartis största kritiker gick framåt allra mest när danskarna gick till val.


Radikale och Enhedslisten gick framåt

Valresultatet i Danmark

Dansk Folkeparti 12,3 (-1,5)

Konservative Folkeparti 4,9 (-5,5)

Liberal Alliance 5 (+2,2)

Venstre 26,7 (+0,4)

Radikale Venstre 9,5 (+4,4)

Enhedslisten 6,7 (+4,5)

Socialdemokraterna 24,9 (-0,6)

Socialistisk Folkeparti 9,2 (-3,8)

Siffrorna står för andelen röster i procent. Inom parentes är förändringen i procentenheter jämfört med valet 2007.

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. För första gången sedan 2001 saknar främlingsfientliga Dansk Folkeparti (DFP) formellt inflytande i dansk politik. Det har gett positivt eko även i den svenska riksdagen.

– Danskarna visar att de inte står bakom den migrations- och integrationspolitik som förts de senaste åren, säger riksdagsledamoten Fredrick Federley (C) till Nyheter24.

Han är själv en av de som hårdast av alla kritiserat Sverigedemokraterna och argumenterat för de positiva effekterna av öppnare gränser.

– Det gäller att fortsätta hålla den tydliga linjen för fri invandring. Vi har fakta, internationell rätt och ideologi på vår sida, säger han.

Ekonomiska krisen en nackdel för DFP

Det är dock omständigheterna snarare än själva innehållet som förändrats i Danmark. För första gången på många år har landet känt av en ekonomisk kris och just ekonomin var den stora frågan i valrörelsen. Det gav enligt TV4:s samhällskommentator Lena Sundström mindre utrymme åt Dansk Folkeparti.

– Men det finns absolut en viss svängning, folk är trötta på att Danmark till exempel får sämre och sämre rykte internationellt, säger hon till Nyheter24.

Partierna känner av åt vilket håll vinden blåser

En lärdom att dra från dansk till svensk politik kan enligt henne vara att partierna fortsätter att hålla fast vid sin ideologi även när det kommer in nya partier som man på ett eller annat sätt måste ta hänsyn till i debatten.

– Det som är slående är att partierna som gått framåt nu konsekvent varit jättekritiska mot Dansk Folkeparti. Även när det inte lönade sig, säger Sundström och fortsätter.

– Både svenska och danska partier tycker jag har en tendens att fladdra i dessa frågor beroende på åt vilket håll vinden blåser.

"De skriver att jag är rasförrädare"

För Fredrick Federley och de andra riksdagsledamöterna har höstens arbete precis inletts. Han är en av få som hela tiden fortsätter att positionera sig som en motpol mot SD i migrations- och integrationspolitiken.

Känner du dig ensam om att ta ställning för invandring?

– Det känns ensamt främst när mejlboxen fylls av unga, arga män som bland annat skriver att jag är rasförrädare och landsförrädare.

/
/
/
/
/
/
/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!