Vinter
1 av 3
Denna vinter har Trafikverket rustat upp med extra bemanning och maskiner - något de norska kollegorna gjorde redan i fjol. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /
Tågkaos
2 av 3
Tågförseningar - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Tågstation
3 av 3
Förra vintern drabbades tågresenärerna av förseningar, inställda tåg och överfulla ersättningsbussar. Kommer tågen fram i tid i år? - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Den svenska tågvintern - en bra Norgehistoria?

Förra årets trafikkaos på räls när snön kom sitter ännu fast i svenskarnas minnen. Nu ska Trafikverket göra som Norge - och tågen ska komma fram i tid.


SVERIGE. När tågen stod stilla i Sverige i vintras rullade de på och kom fram i tid i Norge - trots att väderförhållandena var likadana. I vårt västra grannland slutade det faktiskt med färre förseningar än året innan.

Det var inget avancerat som skapade skillnaden, enligt det norska Jernbaneverket. Det som behövdes var mer personal och fler snöröjningsmaskiner.

– Det är relativt enkla åtgärder vi har gjort, säger assisterande banchefen Karstein Söreide till Sveriges Radio.

Denna vinter ska det svenska Trafikverket ta efter sina norska kollegor.

– Vi har gjort samma sak här, vi har köpt på oss fler kontrakt för att kunna få ut mer resurser och mer maskiner i snöröjningen inför den kommande vintern, säger Tommy Jonsson på Trafikverket.

Myndigheten har fått 800 miljoner för att förbättra tågtrafiken i år.

Förra årets trafikkaos på räls när snön kom sitter ännu fast i svenskarnas minnen. Nu ska Trafikverket göra som Norge - och tåget komma fram i tid.

/
SJ
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!