Arbetsförmedlingens belastning har ökat i takt med förändringarna för sjuka och arbetslösa.
1 av 2
Arbetsförmedlingens belastning har ökat i takt med förändringarna för sjuka och arbetslösa. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Fler och fler har varit utan jobb i mer än två år - och andelen unga ökar.
2 av 2
Fler och fler har varit utan jobb i mer än två år - och andelen unga ökar. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Långtidsarbetslöshet biter sig fast även bland unga

Fler och fler blir långtidsarbetslösa i Sverige, och många av dem är unga.


Ungdomsarbetslösheten i Sverige

I december 2011 var arbetslösheten bland unga under 25 år hela 22,9 procent enligt siffror från Eurostat. Efter att ha pendlat mellan 27 och 28 procent under 2009-2010 har denna siffra legat stadigt på runt 21-23 procent. Mellan en femtedel och en fjärdedel av Sveriges unga är alltså arbetslösa.

SVERIGE. Den grupp människor som varit arbetslösa längre än i två år ökar stadigt i Sverige. Från 28 000 personer i januari 2006 har det nu stigit till 68 000 i dag.

I flera fall handlar det om unga svenskar som aldrig haft något jobb efter sin utbildning.

När den totala arbetslösheten stiger, som nu, sjunker de som varit utan arbete en längre tid ännu längre ned i arbetslöshet.

– När tiderna blir sämre förlorar folk jobb och nyutexaminerade får inte jobb, så gruppen arbetslösa som har det relativt lätt att hitta jobb ökar. De kommer då att konkurrera om jobben, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, till Sveriges Radio.

Han menar också att förändringarna för sjuka och arbetslösa ökat belastningen på förmedlingen eftersom människor skickas till dem från Försäkringskassan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!