Sollentunas kommunalråd Lennart Gabrielsson (FP) satsar hellre på ungdomsavtal med 75 procent av lägstalönen.
1 av 4
Sollentunas kommunalråd Lennart Gabrielsson (FP) satsar hellre på ungdomsavtal med 75 procent av lägstalönen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Staffan Norberg (V), längst till vänster, tillsammans med övriga i den rödgröna majoriteten i Södertälje. Han menar att kommunen inte får tillräckligt med hjälp från staten trots att de har hand om en stor del av flykting- och invandrarpolitiken.
2 av 4
Staffan Norberg (V), längst till vänster, tillsammans med övriga i den rödgröna majoriteten i Södertälje. Han menar att kommunen inte får tillräckligt med hjälp från staten trots att de har hand om en stor del av flykting- och invandrarpolitiken. - Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX
Vänsterpartiets kongress sa nej till bemanningsföretag men Staffan Norberg menar att Telge Tillväxt inte fungerar som en vanligt bemanningsföretag, till exempel för att det inte finns några speciallöner.
3 av 4
Vänsterpartiets kongress sa nej till bemanningsföretag men Staffan Norberg menar att Telge Tillväxt inte fungerar som en vanligt bemanningsföretag, till exempel för att det inte finns några speciallöner. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Politikerna försöker komma fram till lösningar för att arbetslösa ungdomar ska komma in på arbetsmarknaden. I Södertälje finns Telge Tillväxt där ungdomar får testa sig fram i allt från trädgårdsarbete i en park till jobb på Scania. Under hela tiden har d
4 av 4
Politikerna försöker komma fram till lösningar för att arbetslösa ungdomar ska komma in på arbetsmarknaden. I Södertälje finns Telge Tillväxt där ungdomar får testa sig fram i allt från trädgårdsarbete i en park till jobb på Scania. Under hela tiden har d - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Kommunerna "prövar sig fram" om ungdomsjobben

Fler och fler ungdomar står utanför arbetsmarknaden. Två kommuner i Stockholmsområdet försöker råda bot på problemet - med två vitt skilda åtgärder.


Södertäljemetoden har hyllats av Borg

Telge Tillväxt, ett initiativ av S-V-MP-majoriteten i Södertälje, omnämndes som ett positivt exempel i regeringens budgetproposition för våren 2011. Så här hyllades initiativet av finansminister Anders Borg (M):

"Telge Tillväxts uppdrag är att halvera ungdomsarbetslösheten bland ungdomar i Södertälje och driva verksamheten på ett affärsmässigt sätt. Dessa initiativ kommer sannolikt att bidra till en förbättrad arbetsmarknad för unga. Ett ökat samarbete mellan näringslivet, arbetsmarknadens parter och staten är önskvärt."

STOCKHOLM. När ungdomarna har svårt att komma in på arbetsmarknaden har vissa valt att satsa på lägre löner och sänkta arbetsgivaravgifter. Andra på avtalsenliga löner i kommunens egna bemanningsföretag. Men vad finns det egentligen för underlag bakom besluten?

– Man kan alltid säga att det inte finns någon vetenskap bakom, men ifall man inte tror på något så gör man inget, då återstår det bara mer arbetslöshet, säger Lennart Gabrielsson (FP), kommunalråd i Sollentuna, till Nyheter24.

Han ligger bakom förslaget om ett ungdomsavtal som innebär att arbetslösa ungdomar får 75 procent av lägstalönen, det vill säga totalt 12 000 kronor.

– Det handlar om att göra de mer attraktiva på arbetsmarknaden, deras största problem är att de aldrig haft ett jobb, säger Gabrielsson.

Ungdomar anställda i kommunens bemanningsföretag

En metod som till viss del också används i Sollentuna, där med till exempel ensamstående arbetslösa mammor, har utvecklats större i Södertälje. Där anställs unga arbetslösa i bemanningsföretaget Telge Tillväxt, som ägs av kommunen och det lokala näringslivet. De får avtalsenlig lön samtidigt som de får visa upp sig på olika arbetsplatser.

Kommunalrådet Staffan Norberg (V) menar att de är tvungna att testa sig fram eftersom staten inte hjälper Södertälje.

– Vi hanterar en så stor del av Sveriges flykting- och invandringspolitik men staten hjälper oss inte med att skapa arbetstillfällen, då måste vi vara konstruktiva och pröva oss fram, säger han till Nyheter24.

"75 procent är mer än ingen lön alls"

Enligt Norberg ska denna och flera andra åtgärder utvärderas för att se vilka som fungerar bäst och inte är för dyra. Telge Tillväxt har visat sig leda till flera jobb utanför kommunen.

Att låta även ungdomarna ha avtalsenliga löner är inte en lösning som Lennart Gabrielsson i Sollentuna tror skapar fler jobb.

– De som jobbat fem-tio år kanske tycker det är konstigt om någon som aldrig jobbat förut får ungefär samma lön. Och 75 procents lön är mer än om de inte har någon lön alls, säger han.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!