Personer från nynazistiska Motståndsrörelsen stormade mötet i fritidsgården Haffas och misshandlade Daniel Riazat. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
1 av 3
Personer från nynazistiska Motståndsrörelsen stormade mötet i fritidsgården Haffas och misshandlade Daniel Riazat. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. - Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix
Daniel Riazat känner oro över att de misstänkta är på fri fot.
2 av 3
Daniel Riazat känner oro över att de misstänkta är på fri fot. - Foto: Privat
Efter demonstrationen "Jalla Jalla Sverige åt alla" attackerades Daniel Riazat av nazister som slog honom med en flaska i huvudet.
3 av 3
Efter demonstrationen "Jalla Jalla Sverige åt alla" attackerades Daniel Riazat av nazister som slog honom med en flaska i huvudet. - Foto: Privat

Åklagaren: "Inga tvivel om vem som misshandlade V-politikern"

Vänsterpartiets Daniel Riazat misshandlades grovt med en flaska av nazister.


Misshandlades med flaska

Efter demonstrationen lördagen den 28 januari stormade nazisterna in i lokalen beväpnade med både knivar och flaskor. Daniel Riazat blev slagen i huvudet med en flaska men klarade sig undan med lindrigare skador.

Tre personer greps och anhölls senare misstänkta för bland annat grov misshandel. De tre nazisterna från Svenska Motståndsrörelsen släpptes dock men misstanken kvarstår.

Efter händelsen anordnades ett möte mellan polisen och Vänsterpartiet, där bland annat riksdagsledamoten Lena Olsson deltog. På mötet kom de fram till att kommunikationen måste förbättras runt liknande demonstrationer och möten.

– Vi har klarlagt kontaktvägarna, säger Anders Landén, operativ chef polisen i Dalarna, till Nyheter24.

LUDVIKA. Utredningen är långt ifrån färdig men redan nu säger sig åklagaren veta vem som attackerade och misshandlade Vänsterpartiets Daniel Riazat efter en antirasistisk demonstration i slutet på januari. I samband med misshandeln frihetsberövades tre personer från nynazistiska Motståndsrörelsen men misstankarna mot de som greps för misshandeln då har snarare försvagats under utredningens gång.

– Det råder inga tvivel om vem det är som har slagit honom. Det har suttit en misstänkt för det brottet men misstankarna mot honom har inte stärkts. Men jag tycker vi har en bra bild av vad som har hänt, säger Per-Göran Persson, åklagare, till Nyheter24.

"Känns inte bra att de är på fri fot"

Hur långt det är till åtal vill åklagaren dock inte spekulera i. Han vill inte heller säga hur de misstänkta ställer sig till anklagelserna. Klart är i alla fall att de som misstänkts för grov misshandel och försök till fritagning, efter att polisen gripit en person på plats, just nu är på fri fot. Något som Daniel Riazat känner oro över.

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig men det känns inte bra att de är fria och får gå runt på gatorna. Förmodligen kommer de inte sitta still hemma heller, säger Daniel Riazat till Nyheter24

Polisens internutredning nedlagd

För att bli klar med utredningen så snabbt som möjligt har polisen tillsatt extra resurser. Efter misshandeln av vänsterpartisten startades samtidigt en internutredning av polisens handlande då det varit oklarheter om de agerat rätt. Bland annat kunde Nyheter24 avslöja att den polis som demonstranterna skulle ha kontakt med under dagen var på semester.

– Den utredningen är avskriven av åklagare. Jag kan inte säga exakt när men polisen hade inte gjort några fel, säger Anders Landén, operativ chef vid polisen i Dalarna, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!