Narkotikahunden Batty visar stolt upp sitt fynd av flera kilo amfetamin i Göteborg.
1 av 2
Narkotikahunden Batty visar stolt upp sitt fynd av flera kilo amfetamin i Göteborg. - Foto: Foto: Polisen.
Narkotikahund på en flygplats. Snart kan den genomsöka skolor i Landskrona
2 av 2
Narkotikahund på en flygplats. Snart kan den genomsöka skolor i Landskrona - Foto: PATRICK SÖRQUIST/Scanpix

Polishundar ska genomsöka skolor efter droger

Landskronapolisen har märkt av en liberalare inställning till droger hos stadens unga. Därför ska man under våren genomsöka stadens skolor med narkotikahundar.


Det är Landskronas gymnasie- och högstadieskolor som kommer att få besök av narkotikahundarna. Utan förvarning kommer polisen att komma till skolorna och låta hundarna nosa efter narkotika. Om en hund hittar olagliga substanser och de går att knytas till en elev kommer förhör hållas och eventuellt åtal att väckas, det skriver Helsinborgs Dagblad.

"Vi vet att droger förekommer på skolorna"

Landskronapolisen har hämtat idén från Jämtland och Norge där metoden redan används. Polisen menar att stadens unga fått en liberalare inställning till droger och vill genom narkotikahundarna motverka detta. Jämfört med de skånska kommunerna har Landskrona näst flest narkotikabrott per invånare. Nu vill polisen få bort narkotikan från skolorna.

– Vi vet att det förekommer i mindre skala på vissa skolor. Det är inte på någon speciell skola utan lite här och där. Vi får kunskap några gånger per år om att det förekommer, säger Ola Olsson på Landskronapolisen till Helsingborgs Dagblad.

Ska genomsöka lärarrummen också

I Norge skickas hundarna runt i klassrummen och nosar på eleverna. Det kommer inte att inträffa i Sverige eftersom det jämställs med kroppsbesiktning och således kräver misstanke om brott. Istället ska hundarna genomsöka toaletter, korridorer och elevernas skåp. Även lärarrummen ska undersökas, en trovärdighetsfråga, enligt polisen.

"Vi ska fånga upp de som använder narkotika i ett tidigt skede"

Landskronapolisen är nyfikna på metoden men erkänner samtidigt att det finns nackdelar med den. Närpolischef Anneli Manelli menar att eleverna kan uppfatta det som att polisen med hundrazziorna är ute efter att sätta dit ungdomar. Polisen berättar att det även finns risk för att eleverna nu kommer att bära narkotikan på sig istället för i skåpet.

– Tanken med detta är att vi ska fånga upp de ungdomar som använder narkotika i ett tidigt skede och erbjuda hjälp och stöd, precis som vi har jobbat i det stora narkotikaärende som vi påbörjade innan jul, säger Manelli till HD.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!