Grennaskolan har kritiserats för mobbning elever emellan.
1 av 8
Grennaskolan har kritiserats för mobbning elever emellan. - Foto: Gabriella Lahti
Skolchef och VD Mats Almlöw svarar på kritiken.
2 av 8
Skolchef och VD Mats Almlöw svarar på kritiken. - Foto: Gabriella Lahti
Maria och Maria tycker inte medias bevakning av skolan har varit balanserad.
3 av 8
Maria och Maria tycker inte medias bevakning av skolan har varit balanserad. - Foto: Gabriella Lahti
Men "han var ju konstig", säger en elev om den person som blev mobbad på skolan.
4 av 8
Men "han var ju konstig", säger en elev om den person som blev mobbad på skolan. - Foto: Gabriella Lahti
Grennaskolan är den enda internatskolan som släppt in Nyheter24 och svarat på frågor.
5 av 8
Grennaskolan är den enda internatskolan som släppt in Nyheter24 och svarat på frågor. - Foto: Gabriella Lahti
Maria Gunnarson trivs bra på internatet, detta är hennes sista år.
6 av 8
Maria Gunnarson trivs bra på internatet, detta är hennes sista år. - Foto: Gabriella Lahti
Maria Hesselman i sitt enmansrum.
7 av 8
Maria Hesselman i sitt enmansrum. - Foto: Gabriella Lahti
Trots allt är det ju eleverna man ska lyssna på, inte media, tycker Mats Almlöw.
8 av 8
Trots allt är det ju eleverna man ska lyssna på, inte media, tycker Mats Almlöw. - Foto: Gabriella Lahti

Internateleverna försvarar mobbningen

Efter medierapportering om mobbning och felaktiga utbetalningar av bidrag, öppnar nu Grennaskolan dörren och eleverna inifrån får chans att försvara kritiken som riktats mot skolan: "Han var ju konstig".


160 000 kronor

På Grennaskolans Riksinternat finns 145 enkelrum fördelade på de sex elevhemmen Vulkanen, Bergsgården, Berghem (tillfälligt stängt), Grevégården, Postiljonen Norra och Postiljonen Södra. 

Varje elevhem har två husföräldrar, där en finns på plats från eftermiddag till morgon. Elevhemmen har även varsin förtroendeelev, en elev som blivit utsedd av de andra till att finnas där för dem som behöver prata.

För läsåret 2012/2013 ligger kostnaden för en hemmasvensk internatelev på 160 000 kronor och för en utlandssvensk på 145 000 kronor. För elever inom EU kostar ett år på internatet 235 000 kronor och för de utanför EU 270 000.

Grennaskolan har även externatelever som inte bor på skolan, för dem kostar gymnasiet 4 000 kronor per läsår (där 3 000 kronor tillkommer för dem som valt att läsa IB-programmet) och 2 600 kronor för högstadiet.

GRÄNNA. Internet stängs av 23.00 på Grennaskolan och kommer man tre minuter för sent till en lektion meddelas föräldrarna. Men att det råder stränga regler är ingenting dåligt enligt de två eleverna Maria Gunnarson och Maria Hesselman samt skolchefen Mats Almlöw, tvärtom. 

Det här med kavajerna, har ni det varje dag?

– Bara på måndagar eller när vi är ute och representerar skolan. Vi piskar ju inte eleverna att ha det, säger Mats Amlöw där han sitter i personaldelen av skolmatsalen och njuter av hemlagad köttfärslimpa och pyttipanna med inlagd gurka på sidan av.

En lärare snett bakom Mats Almlöw vaknar till liv.

– Gör vi inte det? Jag kräver att alla mina elever ska ha det.

– Tyst nu, fortsätt surfa på din mobil, skämtar Mats tillbaka och fortsätter:

– Alla har väl läst Jan Guillous "Ondskan" och sett filmen och så vidare. Vi har ju fått ett skott av det där men alla skolor är ju olika. Tyvärr har man dragit alla över en kant.

Han syftar på medias rapportering av de enda tre internatskolorna i Sverige: Lundsberg, Sigtuna och Grennaskolan. Samtliga har kritiserats av Skolinspektionen och fått anmälningar på sig som berättar om mobbning och misshandel elever emellan. 

Till SvD berättade mamman till en elev på Grennaskolan att hennes son hade fått en kniv tryckt mot strupen. Han hade även kommit hem en dag med ett brännmärke i pannan.

Och Aftonbladet publicerade en intervju med en före detta elev som berättade att han blivit piskad av andra elever när han skrattat för högt.

Skolinspektionen skriver i en rapport

"På skolan sker kränkningar i form av nedsättande och förnedrande uttalanden, slagsmål, hot samt via nätet exempelvis på Facebook"

– Vi var inte nöjda med den första redovisningen, säger Lennart Hansson, handläggare på Skolinspektionen. 

– Om några veckor kommer beslutet om hur vi gör med Grennaskolan. Antingen kommer vi fram till att skolan rättat till bristerna vi pekade på, eller så går vi vidare ytterligare, säger han.

De elever på Grennaskolan Nyheter24 pratat med är väl medvetna om medias rapportering, och visst uppfattade de också att någon form av mobbning pågick när en viss pojke gick på internatet. 

– Men han var faktiskt ju konstig, poängterar en av eleverna i förbifarten när ämnet kommer på tal och säger att hela "mobbningsgrejen" blåstes upp alldeles för mycket i media: 

– Jag tror alla var väldigt upprörda eftersom det inte stämde. Det mesta gjorde ju inte det.

Men Grennaskolans blåsväder sträcker sig längre än så. Det har visat sig att skolan tagit emot alldeles för mycket statsbidrag från Skolverket. Detta har lett till att verket numera sänkt bidraget och krävt tillbaka pengar som utbetalats på felaktiga grunder under 2012.

För hela året innebär det en minskning av bidraget med nästan en halv miljon kronor.

Den negativa uppmärksamheten har lett till att intresset för Grennaskolan sjunkit, någonting som syns på elevantalet som blivit så lågt att ett av elevhemmen, Berghem, fått stänga ner. Skolchef Mats Almlöw tror det handlar mycket om huruvuda skolan lyckats nå ut nå via webben, då många av elevernas föräldrar bor i andra länder. 

– Tyvärr är det så i det här landet att eleverna har blivit marknadsandelar. Men talar vi om internatelever talar vi om hela världen och det är en utmaning, man måste ligga på. Just nu håller vi på med en ny webbstrategi, förklarar han. 

Inspark och nollning

Vi sitter på ett av de elevhem där bara tjejer får bo, tillsammans med Maria och Maria.

Eleverna som bor på internatet måste vara inne i sina rum senast 22.00 på vardagar och två timmar senare på helger. Att vara alkoholpåverkad är totalförbjudet, trots att några av de elever som går sista året redan fyllt 18 år. På Grennaskolan är det ordning och reda som gäller. Medan ungdomar i resten av landet smugglar med sig häxblandningar och går på föräldrafria hemmafester på fredagkvällar, är det nybakta bullar och "chickflicks" som gäller för Maria och Maria.

Ni sysslar inte med nollning eller inspark på Grennaskolan?

 – Nej, det är ingenting sånt, inte alls, svarar Maria Gunnarson. Hon har gått på Grennaskolan i tre år och tar studenten i vår. Hon bor vägg i vägg med Maria Hesselman och de två är även bästa vänner. De går i skola tillsammans, umgås med varandra privat och ingår båda i skolans roddlag, någonting som syns på deras handflator och kavajslag. 

– Det har till och med blivit mer strikt nu efter allt som varit, säger Maria Hesselman, vars föräldrar bor i Mexiko, och syftar på mediebevakningen av internatet.

Varken Maria eller Maria kan komma på någonting dåligt med Grennaskolan. Det skulle vara den ständiga längtan efter mammas mexikanska mat då, säger Maria Hesselman. Eller att man måste tvätta sina egna kläder själv. Men listan på bra saker är lång, speciellt nu när tjejerna och killarna bor i separata elevhem. När det var blandat "ockuperade killarna sofforna ni vet och typ drog fram sina tevespel, och vi ville sitta där i lugn och ro". 

– Det bästa är att man får bo med massa kompisar och att man har husföräldrar, att det inte är ens egna föräldrar som kommer och knackar på hela tiden och stör.

– Alla som bor här, den här blandningen, är extremt rolig. Man pratar om helt andra saker och har intressanta möten jämfört med de gamla kompisarna hemma.

Hur ser då framtiden ut för internateleverna? 

Med tanke på att de har föräldrar som har råd att placera dem på en skola där avgiften är 160 000 kronor per år, kanske stressen inför arbetslivet inte är lika överhängande som den är för andra ungdomar i Maria och Marias ålder.

– Jag vill åka till Paris och plugga franska, säger Maria Hesselman.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill, säger Maria Gunnarson. 


Missa inte Nyheter24:s långa helgreportage: Hemma hos Grennaskolan

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!