Lundsberg har en historia fylld av pennalism och mobbning.
1 av 5
Lundsberg har en historia fylld av pennalism och mobbning. - Foto: Faksimil SVT
Riksinternatet i nya blåsväder – precis när stormen bedarrat.
2 av 5
Riksinternatet i nya blåsväder – precis när stormen bedarrat. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg.
3 av 5
Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Studentfirande på skolan 1999.
4 av 5
Studentfirande på skolan 1999. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg.
5 av 5
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg. - Foto: Brynje Lindström

Misshandel, mobbning och kränkningar – här är Lundsbergs skandaler

Elitskolan Lundsberg är i blåsväder igen. Nu misstänks nio elever ha bränt en annan elev under en så kallad "nollning". Här är några av de tidigare skandalerna kring skolan.


Lundsberg

Ligger i värmländska Kristinehamn, är en av tre riksinternat i Sverige. Skolan består av åtta olika elevhem men bara sex av dem är i bruk. Lundsberg har flera gånger tidigare uppmärksammats för missförhållanden.

Bland tidigare elever återfinns Ny Demokratis gamla partiledare Ian Wachtmeister, prins Bertil, prins Carl-Philip, skådespelaren Johan Rabaeus och sportbilsgrundaren Christian von Koenigsegg.

Februari 1998: En artikel i Lundsbergs skoltidning uppmanade elever till mobbning och pennalism.

Januari 1999: Dåvarande rektorn Anders Lundin fick sparken efter att ha varit kritisk mot skolan. Efteråt sågs elever kissa på en bild av honom.

Mars 2001: Lundsberg kritiserades av Skolverket på grund av den "kamratuppfostran" som råder på skolan. Kamratfostran förbjöds formellt, men det innebar inte slutet på fenomenet.

Januari 2006: Flera elever uppgav att de utsatts för attacker med urin och avföring, inte helt olikt det som beskrivs i Jan Guillous bok "Ondskan".

November 2011: Skolans kamratfostran polisanmäldes av Skolinspektionen. Polisen utredde flera fall av misshandel, olaga hot och olaga tvång. Yngre elever ska ha tvingats att stryka skjortor och springa ärenden åt skolans sistaårselever. I en polisanmälan beskrev en före detta elev att han utsatts för psykisk och fysisk misshandel vid flera tillfällen. Eleven ska bland annat ha spytt blod efter att ha blivit sparkad i magen. En händelse som eleven aldrig anmälde eftersom han var rädd för vad som skulle kunna hända.

Maj 2012: SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade ett övergrepp där en manlig elev tvingats utföra oralsex på en annan manlig elev – medan andra elever tittade på.

Maj 2012: Ett nytt avslöjande från Uppdrag Granskning visade att Lundsberg lurat skattebetalarna på cirka tre miljoner kronor med hjälp av falska bidrag. Elever uppmanades registrera sig som "utlandssvenskar" för att skolan skulle motta bidrag.

Oktober 2012: Skolinspektionen bötfällde skolan med en halv miljon kronor eftersom de inte ansetts göra tillräckligt för att stoppa kränkningarna.

Augusti 2013: En nybliven elev ska ha misshandlats och bränts av flera andra elever under en så kallad "nollning". Händelsen har polisanmälts och nio elever misstänks för grov misshandel. Enligt Aftonbladet ska eleven ha bränts med ett strykjärn.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.