När Svenskarnas Parti demonstrerade i Jönköping i år. Då var även FNU närvarande.
När Svenskarnas Parti demonstrerade i Jönköping i år. Då var även FNU närvarande. - Foto: SCANPIX SWEDEN

"Internet anledningen att nationalismen fått ett uppsving senaste åren"

NAZISMEN I SVERIGE, DEL 5. John tröttnade på bristande interndemokrati och valde att hoppa av. I dag önskar han att han hade lagt mindre tid på sitt engagemang inom Nordisk Ungdom.
– Jag gjorde en del misstag och skulle ha sett att organisationen var dömd att misslyckas långt innan jag lämnade, säger han till Nyheter24.


Kartlägger nazismen

Nazistiska organisationer har den senaste tiden gjort sig hörda i Sverige. Men hur ser rörelsen ut 2013? 

Nyheter24 har i flera artiklar berättat mer om vit makt-miljön från flera olika infallsvinklar. Det här är femte och sista delen.

Tidigare:

1) "Nätet är nazisternas bästa verktyg" 

2) Säpo: "Finns flera som kan tänka sig att använda våld" 

3) "Man ska aldrig underskatta en fascist" 

4) Så lever barnen i den nazistiska miljön 

Han beskriver sig numera som "anarkist".

Men så har det inte alltid varit.

John har tidigare varit djupt aktiv inom ett par nazistiska, eller "nationella", organisationer i Sverige, däribland Nordisk Ungdom. Han såg sig själv som en kärnaktivist som var drivande både på nätet och på gatan.

– Jag bodde granne med Stacken (samlingslokal/pub, red. anm.) så jag var där ganska mycket. Jag hade ingen ledarposition utan var nog mer en kärnaktivist och organiserade en del projekt i södra Stockholm, säger han till Nyheter24.

Det var först för ett par år sedan som han bröt mönstret och tog sig ur och därifrån.

– Droppen var den bristande interndemokratin, favorisering av vänner och att organisationen började gå i en allt mer konservativ katolsk riktning efter att en av ledarna blev religiös. Det gjorde att vi som var mer vänster och intresserade av autonom aktivism inte kunde vara kvar i organisationen. Nordisk Ungdom var en bred organisation där det fanns långt fler visioner om vad organisationen skulle vara än vad det fanns möjligheter att vara, säger John.

Hur demokratiska är egentligen dessa organisationer?

– De ger ett starkt sken av demokrati men är starkt auktoritärt. Rösträtt gavs ofta till folk baserat på kompisrelationer än faktiska prestationer. Förslag skulle presenteras på möten utan att folk fick se dem innan. Det blev en splittring mellan den mer konservativa falangen som gillade auktoritära system och vi som var mer vänster och ville ha en mer syndikalistisk organisering, direktdemokrati och en ledarlös organisation. Ledningen motarbetade ofta nya medlemmar som var på väg upp och hotade deras position och ville styra allt även om de inte hade något med det att göra. 

John säger att han fortfarande har många bra vänner kvar sedan det begav sig. Att gemenskapen var stark, med "roliga resor och grymma fester", men också att han inte längre har kontakt med några aktiva. Men om de sågs på stan skulle de definitivt prata en stund, menar han.

– Det var en rolig tid. I början hade Nordisk Ungdom ett enormt drag och aktivism är alltid roligt. Jag gjorde en del misstag och skulle ha sett att organisationen var dömd att misslyckas långt innan jag lämnade. Egentligen borde jag gått över till vänstern från början i stället för att slösa två år i Nordisk Ungdom. 

"Blev lite av en splittring"

Ledningen försökte stoppa medlemmar från att kontakta John efter avhoppet, säger han. Och man försökte även få det att framstå som att han var mindre aktiv än vad han i själva verket var.

Några hot inkom aldrig men det är inte alla som har samma tur, menar John.

– Det har inte förekommit hot mot mig men mot andra avhoppare har det kommit hot. Det blev lite av en splittring i Nordisk Ungdom och båda falangerna smutskastade varandra. För mig blev det lite annorlunda eftersom min dåvarande flickvän var gammal vän med många veteraner, så det blev svårt för ledningen att gå för hårt mot oss.

Men vad finns det för risker?

– Det beror helt på hur man gör det. Försvinner man bara iväg eller säger att man inte är intresserad längre är det inga problem. Det har alltid varit en del genomströmningar av medlemmar. Söker man konflikt med ledningen eller sprider info om organisationen kan hot förekomma. Nordisk Ungdom är nog en av de mindre farliga grupperna i den miljön att sprida info om. Jag har haft kontakt med andra grupper och de är nog mer problematiska för mig.

Hur var din egen syn på avhoppare när du var som mest aktiv?

– Jag vet inte om jag tänkte på det så mycket. Vi hade inga större avhopp under min tid förutom splittringen mellan nätverket och Nordisk Ungdom som blev ganska problematisk för mig eftersom jag hade intressen på båda sidor av konflikten. Förutom den splittringen så hade vi inga större avhopp av medlemmar, i alla fall inte bland dem jag umgicks med.

"Inte vän med SvP:are för inget"

John menar att de nationella rörelserna är betydligt mer sociala än många andra organisationer.

Utåt sett brukar Nordisk Ungdom till exempel försöka hålla sig på avstånd från Svenskarnas Parti och FNU (Förbundet Nationell Ungdom). Men på insidan umgås man betydligt mer än vad man ger sken av utåt.

– Personligen så hade jag ingen kontakt med de grupperna men de som hade sociala band dit umgicks med dem. Stacken behövde kunder så ofta bjöds de in för att få mer kunder. Många inom Nordisk Ungdom – speciellt ledningen och vi som var mer vänster – såg Svenskarnas Parti, Svenska Motståndsrörelsen och så vidare som inkompetenta och löjliga. Många av de lägre aktivisterna umgicks dock mycket med dem. Dock går det inte förneka att det fanns band mellan grupperna. De är inte vän med alla SvP:are på Facebook för inget. Många lämnade FNU för NU och det var inget problem för folk att komma över vilket gjorde att det blev en del blandning.

"I vårt Skandinavien är inte droger, våld och kriminalitet en del av ungas vardag." Meningen är hämtad från Nordisk Ungdoms Facebooksida. Hur väl följs det, egentligen?

– Det följs hyfsat väl. Ett fåtal medlemmar röker hasch men i övrigt så är det inte mycket droger. En del festar ganska mycket men annars är det nog ganska mycket som folk i vanligt. Kriminalitet och våld förekommer till viss del. Ingen gör brott för att tjäna pengar, som stölder eller liknande, men många är beredda att bruka våld som ett politiskt medel. Våld ses som ett verktyg. Nordisk Ungdom har inget att tjäna på våldsamma metoder i dag så därför används lite våld men skulle det bli gynnsamt med en våldsam kamp skulle de välja den vägen.

Kim Fredriksson var aktiv inom en rad svenska högerextrema organisationer och partier från tidigt 1990-tal fram tills för ett par år sedan. Då hoppade även han av.

– Det var en lång process där jag helt enkelt började särskåda mycket av det jag tidigare propagerat för. Det var först i samband med en depression som jag tog steget helt och hållet. Månaderna innan hade jag lämnat samtliga uppdrag inom den organisation som jag var med i då, säger han till Nyheter24.

Numera hjälper han människor att att ta sig ur högerextrema miljöer.

Hur går man tillväga för att hjälpa någon att bryta sig ur?

– Alla fall är unika. Men rent generellt så tror jag att man måste vara lyhörd. Alla människor som befinner sig i destruktiva miljöer funderar på att lägga ner sin verksamhet förr eller senare. När man märker detta så är det viktigt att helt enkelt ställa upp och se till att de får de verktyg som behövs för att lägga ner. Ibland behöver det bara handla om en kram och respekt. I andra fall så kan det handla om att de får kontakt med människor som är beredda att ge personen en chans att få arbeta med något helt annat. Som sagt, alla fall är unika.

Internet = stort genomslag

Rekryteringen till Nordisk Ungdom sker i första hand via nätet. Även John anslöt den vägen. Och han menar att just internet är anledningen till varför nationalism och rasism har vunnit mark i Sverige de senaste åren.

– Med internet som kanal kan man få ett stort genomslag, speciellt bland yngre människor om man är beredd att lägga ner väldigt mycket tid på det. Många av oss är uppväxta på internetforum och sociala medier. För oss är det något vi har sysslat med sedan mellanstadiet och en naturlig subkultur för oss. Min generation är inte präglad av tidningar, tv och radio utan av internet och de värderingar som finns där. Via internet kan man på 20 minuter skriva en artikel till en nyhetssida, som kostar ett par kronor i serverhyra, att publicera och nå ut till lika många människor som det krävdes en hel torgmötesturné för att nå ut till för 15 år sedan, säger John, och tillägger:

– SD hade haft hälften så många röster utan internet. Internet är den främsta anledningen till att nationalismen har fått ett uppsving de senaste åren.

FOTNOT: John heter egentligen något annat. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!