Kvinnohat vill bland hylla Gudrun Schyman lite extra.
1 av 6
Kvinnohat vill bland hylla Gudrun Schyman lite extra. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kakan Hermansson likaså.
2 av 6
Kakan Hermansson likaså. - Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX
Och Maria Sveland.
3 av 6
Och Maria Sveland. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Carina Berg är några av de kändisar som följer kontot.
4 av 6
Carina Berg är några av de kändisar som följer kontot. - Foto: LEO SELLEN / TT NYHETSBYRÅN
Och Gina Dirawi.
5 av 6
Och Gina Dirawi. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Samt Robyn.
6 av 6
Samt Robyn. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kvinnohat: "Vi ställer krav på att följarna ska vara insatta i feminism"

Det här är första delen i en artikelserie om feminism. Nyheter24:s Magda Omerspahic har snackat med instakontot Kvinnohat om sexism och om ojämställdhet.
– Vi kräver ett jämställt samhälle, vi kräver kvinnans frigörelse och den kommer ingen att ge oss bara sådär, säger Kvinnohat.


Feminism etc.

Feminism etc. är Nyheter24:s artikelserie som belyser ojämställdheten, hatet och sexismen i samhället. 

Vi kommer att lyfta människor och organisationer som gör det lilla (stora) extra och som kämpar för ett jämställt samhälle för kvinnor och män.

Mer om Kvinnohat

Du hittar Kvinnohat på Instagram här.

Och för att hänga med i uppdateringar och tipsa om sexistiska och misogyina bilder gå in på deras Twitterkonto här.

FEMINISM ETC. Kontot @Kvinnohat har tagit Instagram med storm – och det med all rätt. Med bilder och tunga argument belyser de feminism, jämställdhet samt kvinnohatet som existerar i vårt samhälle. 

Teamet bakom kontot består av fyra personer – några pluggar, andra jobbar – och de är spridda lite överallt i landet. Nyheter24:s MagdaOmerspahic har pratat med dessa coola och drivande personer.

Kan ni inte berätta hur allt startade – hur fick ni idéen till Kvinnohat från första början?

– Den mer subtila sexismen har blivit så normaliserad och vanlig att den knappt går att kritisera utan större kontext och utan att drunkna i mothugg av personer som tycker att en är jobbig, sur, grinig, arg eller lättkränkt. Kvinnohat startades för att samla både påtaglig sexism i bildform men även en lite mer tystlåten sådan för att visa att allt hänger ihop och beror på samma könsmaktsordning, säger Kvinnohat.

Folk är intresserade av feminism

Gänget finns på Twitter också, men det var Instagram som kom först i och med att de på ett enkelt sätt kunde sprida exempel på sexism i bildform. 

Instakontot är nu snart uppe i 30 000 följare och anledningen till att de har blivit stora är för att folk är intresserade av att förstå varför sexism och migogyni är dåligt samt:

Hanna Hellquist skrev en krönika om Kvinnohat och då gick följarantalet upp en del, så det tackar vi för.

Vad är det som driver er?  

– Vi drivs av viljan att synliggöra sexismen och misogynin som genomsyrar nästan alla delar av vårt samhälle – kortfattat handlar det om att vi vill se en förändring. Vi kräver ett jämställt samhälle, vi kräver kvinnans frigörelse och den kommer ingen att ge oss bara sådär. Politiker kommer inte att ta kampen för ett jämställt samhälle om vi inte kräver det av dem, om vi inte visar att det är viktigt. Lagstiftaren ändrar inte sexualbrottslagstiftningen om vi inte höjer våra röster och signalerar att den inte är fullständig. 

– Anledningen till att detta är ju att kvinnors rätt inte premieras idag. Just att vi faktiskt ser lite förändring ibland peppar oss ännu mer, att det vi gör syns och påverkar. Det är till exempel extremt peppande när våra följare går ihop och anmäler sexistiska instagramkonton som måste stänga ner.

Har ni något mål med Kvinnohat-kontot?

– Vi tycker det är viktigt att hålla debatten levande, vi måste fortsätta synliggöra kvinnohatet i samhället och vad det gör med oss, hur det påverkar kvinnor och män. Det är så lätt att bara köpa samhället som det är och som det ser ut och tro att det inte kan bli bättre, det är bekvämt att tro att det är bra. Vi ser oss dock inte som ett folkbildande konto – vi ställer krav på att våra följare ska vara insatta i vad feminism är och vad den står för.

Trots det laddade ämnet feminism – även om jag inte förstår varför – så säger Kvinnohat att de inte mottar speciellt många hatkommentarer. 

– Vi har fått några obehagliga typ “En bra feminist är en misshandlad feminist”. De flesta hatiska kommentarer vi får är sådana som vill kommentera om hur dum eller fel feminismen är och innehåller oftast mycket härskartekniker. Vi tror att att vi kanske slipper undan näthatet eftersom vi är anonyma. Näthat brukar gå ut på att skrämma offret med hot men det går liksom inte att hota oss med att komma hem till oss eller skada oss när vi är ute eftersom vi är anonyma. De som ogillar oss kan inte applicera sitt hat på någon specifik person och då kanske det blir svårare än om vi hade varit offentliga.

"Näthat drabbar kvinnor i större utsträckning"

Näthat är ett omdebatterat ämne som sattes på kartan i våras i samband med Uppdrag Gransknings dokumentär och är också något som mest drabbar kvinnor.

– Det är ett väldigt allvarligt problem som drabbar kvinnor i större utsträckning än män. Kvinnor tillåts inte uttrycka våra åsikter eller ens bara synas utan att utsättas för näthat. Och när det kommer till näthat mot kvinnor så skiljer det sig mycket mot det näthat som drabbar män. Näthat som drabbar kvinnor är mer påtagligt och allt som oftast sexistiskt, ilskan som riktas mot kvinnor handlar ofta om att det är just kvinnor som “vågat” uttala sig i frågan. Näthat mot kvinnor är ett tydligt symptom på de attityder kring kön som fortfarande är starka år 2013. Män på nätet blir hatade för sina åsikter – kvinnor på nätet hatas för att de är Kvinnor Med Åsikter.

På tal om kvinnor med åsikter, vem skulle ni vilja hylla lite extra?

Astrid på Tunaskolan i Luleå som vågade stå upp emot sin rektor efter sexistisk väggmålning och som fortfarande väntar på ett erkännande från skolledningen. Gudrun Schyman, Kakan Hermansson, alla bloggare; Lady Dahmer, Genus Schmenus, Arsinoe, Hejblekk, författaren Maria Sveland, serieskapare som Hanapee, Nanna Johansson, Liv Strömquist med flera. Det finns så många grymma kvinnliga förebilder.

Följs ni av kända personligheter?

– Ja, och det är svinfett! RobynLina ThomsgårdHanna HellquistCarina BergGina DirawiSoran IsmailAmanda Schulman och Mats Strandberg är några. Dessutom följer ett par butiker oss vilket vi tycker är väldigt roligt, till exempel Akademibokhandeln i City och La Maison som säljer barnkläder.

Till sist – vem tycker ni borde få gå en lektion i genus?

– ALLA. Först och främst önskar vi att detta skulle vara något alla lär sig att förstå tidigt i skolan och att lärare blir medvetna om hur de behandlar pojkar och flickor olika. Detta är ju oftast något som de flesta inte är medvetna om själva, hur en ger pojkar kommandon och resonerar och kommunicerar mer med flickor, hur en subtilt kräver att flickor ska ta ansvar för pojkarnas beteenden och så vidare, som accepterar att pojkar leker “vildare” och bannar flickor som gör detsamma. Könsmaktsordningen kommer inte att försvinna av sig självt och det behövs inte tid, tid är vad som återskapar den om och om igen. Vi måste förändra attityder om kön och det krävs ett aktivt arbete med detta, avslutar Kvinnohat.

/
/
/
/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kan få böta för saknat covidtest

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan
Bygg- och miljönämnden i Örebro bötfäller markplanerings- och exploateringsnämnden i samma kommun efter att man missat att ett tillfälligt bygglov för en parkeringsplats gått ut, skriver Nerikes Allehanda.

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.