Sleman längst till höger, Emanuel tvåa från vänster.
1 av 2
Sleman längst till höger, Emanuel tvåa från vänster. - Foto: Privat
Until the end crew.
2 av 2
Until the end crew. - Foto: Privat

Talangstjärnor riskerar utvisning: "Kan se sorgen i deras ögon"

Två medlemmar från dansgruppen "Until The End Crew", kända från Talang Sverige, riskerar att utvisas från landet. Nu kraftsamlar deras fans på nätet.


Ibbe fick stanna

I oktober förra året skrev Nyheter24 om 18-åriga Abrahim "Ibbe" Jabateh, som skulle utvisas efter sex år i Sverige.

Men efter stor uppmärksamhet och en stor namninsamling kom beskedet att han fick stanna i Sverige.

Verkställighets
-hinder

"I ärenden där det kommit fram nya omständigheter efter att det slutgiltiga beslutet fattats av domstol finns det möjlighet för Migrationsverket att i sista stund avbryta en avvisning eller utvisning. Det kan till exempel ske om situationen i hemlandet har förändrats eller personen blivit för sjuk för att kunna resa hem.

Migrationsverket kan pröva om det finns hinder mot att verkställa avvisningen eller utvisningen på eget initiativ eller efter att personen själv begärt detta. Om hindren är medicinska eller praktiska kan Migrationsverkets bedömning inte överklagas. Om de däremot utgörs av nya skyddsskäl kan ett avslagsbeslut från verket överklagas till en migrationsdomstol."

Källa: migrationsverket.se 

På söndag är det final i Talang Sverige – och bland de som gör upp om segern finns dansgruppen "Until The End Crew" från Kiruna. Men samtidigt som de kämpar för segern i tävlingen för två av gruppmedlemmarna en betydligt hårdare kamp.

Sleman "LIKE ME" Ayad, 20, och Emanuel "SPECIELLY" Oganisien,19, riskerar nämligen att utvisas från Sverige till Armenien respektive Irak.

– Situationen för Emanuel och Sleman ser inte så bra ut just nu, de har fått ett flertal avslag och riskerar nu att bli utvisade ur landet, säger gruppen till Nyheter24 via Edward "SMIIL3" Nguyen.

Stöttas av fansen

Men samtidigt samlar sig fansen på nätet. En namninsamling har startats – och killarna känner av stödet.

– Efter att vi har varit med i Talang Sverige och lyckats dela med oss av vår berättelse ser folk på oss annorlunda. De stödjer oss med att dela namninsamlingen och skriver till oss och undrar om det finns något att göra för att hjälpa dem, säger Edward till Nyheter24 och fortsätter:

– Så det känns väldigt kul att vi har svenska folket bakom oss och att de inser att vi kommer till Sverige för att vi vill ha en bättre framtid och inte för att förstöra.

"Skulle förlora sin framtid och familj"

Edward säger till Nyheter24 att Sleman och Emanuel ska utvisas eftersom att Migrationsverket anser att de inte har tillräckliga skäl för att få stanna i landet. Vilket enligt honom inte stämmer.

– Slemans mamma har fel religion i deras land och likadant för Emanuels familj. De kan inte återvända till sitt hemland för att Emanuel kommer att bli fängslad och Sleman skulle riskera sitt liv om han skulle återvända, säger han och fortsätter:

– Så båda skulle förlora sin framtid och familj om de skulle var tvungna att skickas tillbaka.

"Kan se sorgen i deras ögon"

Edward säger att resten av gruppen är beredda att göra allt för att hjälpa till, "de är våra bröder", och berättar att de andra i gruppen kan relatera till känslorna.

– De här killarna är kämpar, de går i skolan, jobbar och dansar, man ser inte att de är oroliga och ledsna för att de inte vill göra oss oroliga, säger han och fortsätter:

– Men vi andra i dansgruppen vet hur det känns för att vi har gått genom samma process innan vi fick uppehållstillstånd vi själva. Så bara för att de ler och skrattar så betyder inte att vi inte kan se sorgen i deras ögon.

Avslag på verkställighetshinder

Nyheter24 har fått ta del av Migrationsverkets ärendehistorik gällande Emanuel Oganesian och Sleman Ayad. Av den framgår det att Ayad 2012 fick avslag på en anmälan om verkställighetshinder redan 2012. 

Senaste gången en anmälan om verkställighetshinder inkom till Migrationsverket  i Oganesians fall var i februari 2014. Det framgår inte av protokollet om några beslut fattats efter detta.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!