Ett axplock av bilder ur CSG:s fotoregister.
1 av 3
Ett axplock av bilder ur CSG:s fotoregister. - Foto: Montage
Författaren Kolbjörn Guwallius.
2 av 3
Författaren Kolbjörn Guwallius. - Foto: Kooliproduktion.
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.
3 av 3
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.

Datainspektionen inspekterar CSG för olagligt register

I flera granskande artiklar har Nyheter24 tillsammans med författaren Kolbjörn Guwallius kunnat avslöja hur vaktbolaget CSG fört fotoregister över misstänkta klottrare. Nu meddelar Datainspektionen att man kommer att inspektera företaget på plats.


Grip till varje pris

Den 7 maj släpptes Kolbjörn Guwallius bok "Grip till varje pris – Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996-2014". I den avslöjas bland annat att CSG fört ett register som efter uppgifterna nu ska utredas av Datainspektionen.

Trots kritiken och regelbrotten anlitas CSG fortfarande av Storstockholms Lokaltrafik (SL).

Datainspektionen nöjer sig inte med vaktbolaget CSG:s förnekande utan väljer nu att inspektera företaget på plats med anledning av uppgifterna i boken Grip till varje pris om deras olagliga fotoregistrering av misstänkta klottrare.

CSG svarade skriftligt på Datainspektionens frågor under sommaren att de inte för något sådant register – trots att två registerkopior har kunnat presenteras som var för sig kan knytas till två högt uppsatta, mångåriga medarbetare i företagets så kallade informationsgrupp.

Begärt att företaget lägger korten på bordet

I sitt svar välkomnade CSG:s vd Patrik Strandberg bland annat Datainspektionen att genomsöka företagets datorer efter ett register – trots att alla uppgifter hittills pekar på att registret endast förs på flyttbara USB-minnen.

Men nu vill Datainspektionen alltså besöka CSG och har begärt att företaget inför besöket den 23 september lägger korten på bordet om vilka register som förs.

Kräver SL på svar

Även SL får besök av Datainspektionen med anledning av avslöjandet om CSG:s register. Datainspektionen vill veta hur SL hanterar uppgifter om personer som misstänks för skadegörelse. SL har sedan tidigare ett undantag från personuppgiftslagen för att föra ett skadegörelseregister där bland annat tags finns angivna, dock utan att dessa i registret knyts till specifika individer.

........

LÄS MER: Här är CSG:s hemliga fotoregister – som bara växer och växer 

Väktaren: "Vi tävlade mot graffitimålarna" 

Kastade mandarin på Åkessonaffisch – brutalt gripen av CSG-väktare 

CSG vägrar erkänna fotoregister 

CSG
/
SL
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.