Kvinnor jobbar gratis fram till nyår.
1 av 3
Kvinnor jobbar gratis fram till nyår. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Om en sisådär 70 kanske kvinnor tjänar lika mycket som män.
2 av 3
Om en sisådär 70 kanske kvinnor tjänar lika mycket som män. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Så länge kommer män tjäna mer än kvinnor

Från och med den här veckan och fram till nyår jobbar kvinnor i Sverige gratis.


Jämställda styrelser

Hon vill göra bolagsstyrelserna jämställda och listar 800 kvinnor som platsar.

Med hjälp av en databas som innehåller 800 namn på kvinnor som har det som krävs för att sitta i bolagsstyrelser tar Camilla Wagner sikte på att göra styrelserna mer jämställda.

Läs mer här.

Från den 12 november jobbar alla kvinnor gratis året ut. Det menar Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Agda, som i en text vill belysa löneskillnader mellan kvinnor och män.

Då män tjänar mer än kvinnor generellt är det alltså själva skillnaden som gör att kvinnorna nu jobbar gratis, då män redan tjänat in en kvinnlig årslön. 

Långt kvar

Enligt Gerstenfeld uträkningar kan det dröja fram till 2082 innan det är jämlikt. 

"Jag är kvinna och vd i ett företag som verkar i en kvinnodominerad bransch. Där kvinnor som betalar ut din och min lön själva inte får betalt efter i dag. Hur kommer det sig att yrkesarbetande kvinnor i Sverige inte värderas för det arbete de utför?" skriver Gerstenfeld i sin text.

Vad ska avgöra?

Hon fortsätter: "Titta på kvinnan du möter dagligen och överallt – visst är det hennes kompetens och erfarenhet som ska avgöra vad hon får i lön, inte att hon råkar vara kvinna? Kvinnor är dessutom i genomsnitt mer välutbildade än män. Hur kommer det sig då att de tjänar mindre?"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är löneskillnaderna ett problem?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.