Just nu sammanställs bevisen i fallet Lisa Holm.
1 av 6
Just nu sammanställs bevisen i fallet Lisa Holm. - Foto: tt bild
Lisa Holm blev 17 år gammal.
2 av 6
Lisa Holm blev 17 år gammal. - Foto: tt bild
Bild från polisens presskonferens på lördagen.
3 av 6
Bild från polisens presskonferens på lördagen. - Foto: tt bild
En polis spärrar av området runt ett av fynden i sökningsarbetet.
4 av 6
En polis spärrar av området runt ett av fynden i sökningsarbetet. - Foto: tt bild
Platsen i Blomberg utanför Lidköping där Lisa Holm försvann.
5 av 6
Platsen i Blomberg utanför Lidköping där Lisa Holm försvann. - Foto: tt bild
Caféet där Lisa Holm jobbade.
6 av 6
Caféet där Lisa Holm jobbade. - Foto: TT bild

Expert om fallet Lisa: "Åklagaren kan begära en veckas häktning"

Närmaste dygnet är otroligt viktigt i utredningen efter Lisa Holms död.


Tre personer, varav två är bröder, är just nu skäligen misstänkta för mordet på 17-åriga Lisa Holm, som försvann den 7 juni, och som hittades död fredagen den 12 juni.

Just nu pågår arbetet från tingsrättens sida att försöka få en överblick över vad som har hänt, och sedan ta beslut om personerna ska häktas eller inte.

– Vi har fått in en begäran om offentlig försvarare men vi har inte fått in någon häktningsframställan än. I morgon är sista dagen för att lämna in en sån, säger Susanne Karlsson på Skaraborgs Tingsrätt till Nyheter24.

Absolut senast klockan 12:00 på tisdagen måste åklagaren göra häktningsframställan, annars kommer de misstänkta släppas på fri fot.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare i Malmö och Stockholm, har följt fallet noggrannt. Han menar att det just nu pågår ett omfattande arbete för att säkra bevisning mot männen.

– Just nu är det oerhört viktigt att de olika förhören jämförs med varandra, omförhör lär ske i mycket stor omfattning. Man kommer lägga ihop olika vittnesförhör, köra en fullständig bakgrundskoll på de misstänkta och kolla eventuella tidigare kontakter med offret Lisa, säger Alhem till Nyheter24.

Åklagaren kommer nu att sammanställa de olika bevisen från förhör, teknisk bevisning och rättsmedicinsk undersökning, och sedan bestämma om männen ska häktas eller inte. I nuläget är männen skäligen misstänkta, men för att kunna hålla kvar männen under en längre tid krävs de att de är misstänkta på sannolika skäl.

– På sannolika skäl är ju "normalgraden" som krävs för att man ska kunna häkta någon. Men åklagaren kan också begära en veckas häktning, en så kallad utredningshäktning. Då får åklagaren en extra vecka på sig att kunna säkerställa tillräckligt mycket bevis för att kunna häkta de misstänkta på sannolika skäl, förtsätter Alhem.

Misslyckas åklagaren med detta kan männen vara på fri fot i början av nästa vecka.

Nyheter24 har utan resultat försökt nå Lars-Göran Wennholm, åklagare i fallet Lisa Holm.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!