Julmust i tillverkning
1 av 3
Eleverna vill ha sin julmust. - Foto: TT
Julmust i glas
2 av 3
Annars hotar de med att ta kaffet från lärarna. - Foto: TT
Bild från butik på julmust
3 av 3
De upprörda eleverna kräver sin must. - Foto: TT

Julmusten stoppades – nu slår eleverna tillbaka mot beslutet

Eleverna var i chock när beskedet kom att julmusten skulle stoppas i Umeå. Nu svarar eleverna i en episk och saklig insändare med betoning på hämnd.


Ilskan i norra Sverige var stor när eleverna fick chockbeskedet – ingen julmust i skolan. Anledningen till slopandet av den populära och livsviktiga julbrygden var för att den innehåller för mycket socker, och får därför inte serveras i skolan. Nu kommer reaktionen. Och den är episk, sjukt saklig med betoning på hämnd.

I en debattartikel publicerad hos Folkbladet går eleverna till motattack med betoning på hämnd. Eleverna menar att en tradition som så många älskar måste få hållas vid liv. De flesta vill ha julmusten och det menar de är tillräckligt. Det blir ju också orättvist eftersom lärarna får kaffe och fikabröd. Dessutom finns det ju mycket socker i exempelvis sylt och ketchup som ofta serveras i skolan.

Det skönaste i debatten är betoningen på hämnd – om inte skolorna går med på deras krav att återfå sin must. "Vi ungdomar är samhällets framtid och när vi blir äldre och styr samhället kan vi ta bort kaffet från era ålderdomshem." Som sanna debattörer avslutar de med att gruppen är beredda att kompromissa och "vi hoppas att ni kan göra det nu". Det här är framtidens vuxna, gott folk!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska eleverna få sin julmust?
Tack för din röst!