Enligt IS propagandaskrift al-Naba är det en IS-krigare som står bakom attacken mot bönelokalen i Malmö.
1 av 3
Enligt IS propagandaskrift al-Naba är det en IS-krigare som står bakom attacken mot bönelokalen i Malmö. - Foto: TT/Google Maps
I artikeln framgår även att bönelokalen besöktes av "otrogna", något som inom vissa sunnimuslimska kretsar är ett nedlåtande uttryck för shiamuslimer.
2 av 3
I artikeln framgår även att bönelokalen besöktes av "otrogna", något som inom vissa sunnimuslimska kretsar är ett nedlåtande uttryck för shiamuslimer. - Foto: TT
Magnus Ranstorp säger att det finns 140 IS-krigare i Sverige.
3 av 3
Magnus Ranstorp säger att det finns 140 IS-krigare i Sverige. - Foto: TT

IS tar på sig attentat i Sverige – attackerade "otrogna"

IS tar på sig ett terrordåd i södra Sverige, enligt tidskriften al-Naba.


Nyheter24 har tidigare skrivit om att det befinner sig ett hundratal IS-krigare i Sverige, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

Nu tar IS för första gången på sig ett dåd i Sverige, detta uppger Svenska Dagbladet.

Den 11 oktober i år började en muslimsk bönelokal brinna på Norra Grängesbergsgatan i Malmö, efter att två molotovcocktails kastats in i lokalen. Ingen skadades i branden, och räddningstjänsten fick snabbt kontroll över den.

Händelsen har nått IS propagandaskrift al-Naba som skriver om att branden utförts av "en krigare från kalifatet" på uppmaning av ledaren al-Adnani.

Abu Muhammad al-Adnani är talesperson för IS och har uppmanat till terrordåd mot västvärlden.

I texten framgår även att bönelokalen besöktes av "otrogna", något som inom vissa sunnimuslimska kretsar är ett nedlåtande uttryck för shiamuslimer.

Men enligt Hans Brun, terrorforskare vid King's college i London, är sanningshalten svår att bedöma

– Vad som är intressant är att den här händelsen inte har fått jättemycket uppmärksamhet i Sverige, och mig veterligen inte heller internationellt. Frågan är hur de har fått tillgång till den här informationen, säger han till Svenska Dagbladet.

Han menar att det är svårt att veta om IS verkligen ligger bakom branden eller inte. I så fall har någon tipsat dem om händelsen eller så har de haft kontakt med gärningsmannen.

– Det som gör mig förvånad är att de överhuvudtaget tar upp en så pass liten händelse. Ingen har omkommit eller skadats mig veterligen. Det är ingen världsnyhet och frågan är varför man tar upp en sådan händelse, säger han.

Säpo har inte velat kommentera uppgifterna, uppger Svenska Dagbladet.

Striden mot IS fortsätter. I veckan ansluter ytterligare 30 000 soldater för att strida mot terrorguppen i Mosul.

I december greps en 17-årig flicka, misstänkt för att planera att ansluta sig till IS. Knappt ett halvår senare åtalades en 20-årig lärarstudent efter att ha byggt en självmordsbomb. Även han hade stort intresse för terrorgruppen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Sverige vidta hårdare åtgärder mot IS?
Tack för din röst!