För varmt för att åka med djur på bussar
För varmt för djurtransport. - Foto: Bildkälla: Hasse Holmberg/TT, Unsplash

Höga temperaturer på bussar – kan vara livsfarligt att åka med djur

SL-bussar med en värme på över 30 grader gör det olagligt för privatpersoner att transportera djur. Högsta värmen låg på 36,7 grader. Detta avslöjar Aftonbladet.


Det har som bekant varit riktigt varmt i typ hela Sverige den senaste tiden (men vet du varför? Du hittar svaret här).

Stekande sol, dålig ventilation och mycket folk på en och samma buss låter inte som ingredienser till en behaglig bussresa. Av de tio bussar i Stockholm som Aftonbladet åkte var sex stycken av dem på en temperatur över 30 grader. Den varmaste bussresan låg på sköna 36,7 grader. 

I vissa av de bussar stod till och med elementen på. Busschaufförer förklarade att elementen inte går att stängas av då deras arbetsgivare inte tillåtit den service av bussarna som krävs, då hen tyckte det var för dyrt.

– Det finns bussar med AC och en del utan. De utan ska vara utrustade med fönster och takluckor som ska kunna öppnas. Men med den värme vi har nu så ligger bussarna på gränsen till vad de klarar av. Ska man som resenär åka en längre sträcka så försök planera resan i förväg. Undvik rusningstid, ta extra pauser om möjligt och ta med vatten. Bussarna ska hålla bra klimat och det är ett pågående arbete som sker hela tiden. Men vi byter inte ut en buss på en handvändning, utan vi sätter högre krav när en ny buss köps in, säger Christian Hoffmann presskommunikatör på SL.

Trafiklandstingsrådet vill se en förbättring.

– Jag står helt på resenärernas sida i den här frågan. SL måste ta ansvar för att jobba aktivt med de här frågorna. Vi har ställt krav på klimatanpassning av alla nya bussar och vi ska se till att vi jobbar med kvalitet och komfort. Jag kommer att ta upp det här med SL igen. Man måste se till att AC:n används på rätt sätt och att bussarna servas på rätt sätt. Om det behöver påpekas på nytt för SL hur viktiga de här frågorna är kommer jag att göra det, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till Aftonbladet.

30 grader varmt är maxgränsen för att åka med djur, enligt EU-förordningen om djurtransporter. Risken finns att de far illa i så höga temperaturer. För mänskliga resenärer finns det inga regler gällande klimat i kollektivtrafik. 

Glöm inte att dricka mycket när det är varmt – här är bästa knepet för att hålla koll på om du behöver dricka mer.

SL
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!