Det är så att värmen vi har just nu beror på ett långvarigt högtryck
Här är förklaringen till varför det är så varmt i Sverige just nu - Foto: TT

Här är förklaringen till varför det är så varmt i Sverige just nu

Den senaste tiden har det varit riktigt varmt i Sverige, något du säkert inte har missat. Det är faktiskt så att det är den varmaste majmånaden någonsin. Här är vad det beror på.


Har du tänkt på hur sjukt varmt det har varit i Sverige den här månad? Och det är inte ens sommar!

Faktum är att årets majmånad faktiskt är den varmast någonsin i Sverige. Vilket man kanske kunde ana med tanke på hur varmt det har varit.

Det tidigare rekordet för maj låg på en medeltemperatur på 15,8 grader 1889 i Göteborg. I år är det mycket högre, i staden har det varit en medeltemperatur på 17,0 grader. Vilket faktiskt är som en normal julimånad. 

– Det blir rejäla putsningar på mellan 1 och 2 grader på många håll. Det är väldigt sällan vi drar upp rekorden med så mycket över en så pass stor del av Sverige, säger Sverker Hellström, som är meteorolog och statistikguru på SMHI till Dagens Nyheter.

Rekordet kommer att slås på flera ställen i Sverige och bland annat i delar av Svealand, Götaland södra Norrland och även Norrlandskusten. Under veckan kan det även bli upp emot 30 grader varmt på flera platser. 

Majmånad blev rekordvarm. Bildkälla: TT

Men varför är det så varmt just nu?

Anledningen? Jo! Det är så att värmen vi har just nu beror på ett långvarigt högtryck som har härjat över norra Europa. Och har på så vis tvingat upp lågtrycken norrut samtidigt som varm luft från kontinenten strömmat in över Sverige, skriver DN.

Tänk på att dricka mycket vatten och hålla dig i skuggan när det är som varmast. Samt att alltid använda solskyddsfaktor! 

Det var inte länge sedan Nyheter24 skrev om anticyklonen Quinlan. Det var nämligen anledningen till varför det var så varmt för ett tag sedan. Läs mer om det här.

Du kanske också vill göra det här quizet och ta reda på vilken årstid som passar dig bäst? Det kan du göra här.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Gillar du sommaren?
Tack för din röst!