Här är efterätter som du kan göra till nästa kräftskiva.
Här är fem efterrätter du kan njuta av under din kräftskiva. - Foto: Unsplash.

5 superenkla efterrätter som gör kräftskivan till en succé

Har du planerat en kräftskiva i år? Då har vi fem fantastiska efterrätter som du kan ha med under kvällen för se till att den blir spektakulär!


Nu när vi stiger in i kräftskive-säsongen är det mycket att tänka på. Vad ska man ha på sig? Vilka ska man bjuda? Vilka bjudningar ska man undvika och hur mycket är för mycket nubbe? 

Något som du kanske inte tänkt på är vilken efterrätt du vill ha på din kräftskiva, eller kanske ta med på någon annans. Men det gör ingenting, för det har vi! Här är fem svingoda, superenkla recept som både kommer impa på gäster och smaka gott i munnen. 

Smulpaj

En riktigt smarrig pajbit går alltid hem! Bildkälla: Unsplash

Finns det något godare än en knäckig smulpaj med vaniljsås? Svaret är nej. 

Till smulpaj för 4 personer kommer du att behöva: 

  • 100 gram kallt smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 krm salt
  • frukt av eget val
  • extra socker

(Om du inte vill ha havregryn kan du istället bara använda 3 dl vetemjöl).

Sätt ugnen på 200 grader celcius. 

Blanda två matskedar socker, vetemjölet och havregrynen i en skål. Skär upp det kalla margarinet eller smöret i små bitar och lägg det i skålen. Knåda tills ingredienserna bildar en grynig massa. Det är viktigt att inte knåda för länge då smöret/margarinet kan börja värmas upp för mycket – massan ska vara lite klumpig. 

Smörj en pajform med smält smör eller margarin. Ta din valda frukt, exempelvis rabarber eller blandade bär, och lägg dem så de täcker botten av din pajform. Med större frukt är det bra att skära det i små bitar, på cirka två centimeter i diameter. 

Beroende på hur sur frukten i fråga är så kan du hälla över mer, eller mindre, socker på frukterna. 

Om du använder dig av fryst frukt, som kan bli vattning när den värms upp, så kan du pudra en halv matsked potatismjöl över frukten. 

Häll sedan över den gryniga massan så att den täcker frukten och ställ in formen i mitten av ugnen. Baka den sedan i 20-25 minuter tills den får en ljusbrun gyllene färg. 

Om du vill att pajen ska bli lite extra knäckig kan du ha i lite ljus sirap i massan, eller droppa lite över pajen innan du lägger in den i ugnen. 

Marängsviss

Denna efterrätt är lika barnsligt god som den är enkel. Du behöver: 

  • Maränger 
  • Glass
  • Banan
  • Grädde 
  • Chokladsås

Vispa upp grädden. Ta fram en serveringsskål och varva maränger, skopar av valfri glass och skivad banan. Toppa det hela med klickar av grädde, mer maräng och chokladsås. Servera innan det smälter!

Bärtårta

En hemgjord tårta behöver verkligen inte vara svår! Du behöver: 

  • Färdig tårtbotten i minst två delar (eller som kan skäras i två delar)
  • Vaniljkräm
  • Grädde
  • Bärsylt
  • Valfria bär 

Vispa grädden. Bred på den valfria bärsylten och sedan vaniljkräm på den första tårtbotten, och gör sedan likadant på den andra. Skär upp dina bär och sprid ut dem över vaniljkrämen på den första tårtbotten. 

Lägg ihop tårbottnarna för att bygga din tårta. Täck sedan tårtan med vispgrädde och mer bär. 

Nice cream ( 6 portioner )

Varför inte något lätt och svalkande efter maten? Bildkälla: Unsplash.

Denna superenkla och fräscha efterrätt tar bokstavligt talat bara minuter att röra ihop! För att servera sex personer behöver du:

  • 9 mogna frysta bananer
  • 6 dl frysta jordgubbar
  • Agavesirap (efter smak)
  • Bär att toppa det hela med
  • Mynta (om du vill vara fancy)

Lägg när de frysta bananerna och frysta jordgubbarna, samt valfri mängd agavesirap i en mixer. Mixa allt tills du får en slät glassliknande massa. Agavesirapen tillför sötma, så smaka av till du känner dig nöjd!

Häll upp "glassen" i glas och toppa med färska bär. Om du vill att det ska se lite extra lyxigt ut kan du också toppa med några blad mynta. 

Stekta bananer med vaniljglass

Lika lätt som det låter. Du behöver: 

  • 1 banan per middagsgäst
  • Rörsocker
  • smör (till stekning)
  • Vaniljglass
  • Ljus sirap och nötter till topping


Skala och skär bananerna på mitten och vänd dem i sockret. Stek dem i en stekpanna i rikligt med smör. Lägg upp dem på desserttallrikar och lägg en skopa vaniljglass på bananerna. Om du vill kan du toppa glassen och bananerna med lite ljus sirap eller krossade nötter (eller varför inte båda).

Ha en riktigt bra kräftskiva! 

Om du känner dig lite osäker på hur du bäst äter en kräfta, det vill säga får ut så mycket kött som möjligt, kan du lära dig den bästa tekniken här!

Och om du vill se till att din kräftskiva blir en riktig banger så måste du se till att dessa 8 saker finns på plats.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du på en kräftskiva i år?
Tack för din röst!