Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så äter du kräftor enklast - 8 enkla steg

- 09/08/2015, 18:27 -

Det kan vara riktigt svårt att äta kräftor, så svårt att man bara vill slänga kräftorna och ge sig på pajen istället. Men lugn, med de här stegen så kommer du vara en mästare när det vankas kräftskiva.

Det är högtid för kräftskivor i Sverige och om det är något som vi svenskar älskar så är det våra goda kräftor. 

Men det här med att komma till en kräftskiva och sen ställas inför dilemmat att du ska behöva kämpa i flera timmar för att enbart äta jättelite kött är kanske inte det allra roligaste. Men det går faktiskt att bli riktigt bra på det. 

Därför har Nyheter24 nu listat hur de genom åtta steg enklast äter en kräfta. Så här gör du för att enklast äta din kräfta.

1. Sug ut spadet

Ta ett stadigt grepp om kräftan och sug ut det goda spadet som kräftan kokat i.

2. Plocka isär klorna

Nu är det dags att ge sig an klorna. Bryt loss alla benen på kräftan och bryt sen loss klorna. 

3. Sug ut spadet ur klorna

Spadet som trängt in i klorna på kräftan när den har kokats måste du ta till vara på. Sug på klorna så att du inte missar något av det goda. 

4. Gör samma sak med den andra klon

Upprepa ovanstående process.

En kräfta.
Det är tradition i Sverige att äta kräftor under augusti. Bildkälla: TT

5. Ät kloköttet

Knäck sen klorna med tänderna om det är väldigt mjukt skal alternativt använd en nötknäck för att komma åt det goda köttet. Här kan det bli lite pilligt men ha tålamod, du vill inte missa det här.

6. Nu till magen

På magen finns det som många hoppar över, nämligen "kräftsmöret". Släng absolut inte det här! Det är hur gott som helst, skrapa bort det från magen och smaska i dig. 

7. Sug på kräftans mage för att få i dig spadet

Nu är det dags att ge sig på spadet igen, sug på kräftans mage här finns det mycket gott som du inte vill missa. 

8. Ge dig an stjärtpartiet

Bryt loss stjärten försiktigt genom att bryta loss skalflinkarna med hjälp av båda händerna. Lossa sedan stjärten och njut.

OBS! Ät inte stjärten utan att pilla bort den bruna stängen uppe på. När du gör det så hittar du även kräftans tarm, den pillar du också bort och slänger.

Behöver du en närmare instruktion? Titta på klippet som visar hur du går tillväga steg för steg.

Du kanske även är intresserad av följande artikel: 

8 saker du inte får missa till din kräftskiva