Europadomstolen slår fast i en ny dom att tiggeriförbud kränker mänskliga rättigheter.
Europadomstolen slår fast i en ny dom att tiggeriförbud kränker mänskliga rättigheter. - Foto: Foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels och Fredrik Sandberg/TT

Nya domen: Tiggeriförbud kränker mänskliga rättigheter

I en ny dom från Europadomstolen står det klart att tiggeriförbud strider mot mänskliga rättigheter. Trots det, och trots påtryckningar från människorättsorganisationer, ser flera svenska kommuner ingen anledning till att slopa sina tiggeriförbud.


Den 19 januari kom domen som många människorättsorganisationer väntat på. I domen, fälld av Europadomstolen, stod det klart att tiggeriförbud är oförenligt med mänskliga rättigheter.

Mer specifikt var det Schweiz som dömdes efter att ha utfärdat böter till en kvinna som tiggde pengar. När kvinnan, som var arbetslös och ekonomiskt utsatt, inte hade möjlighet att betala boten frihetsberövade schweiziska myndigheter henne i fem dygn.

Enligt den europeiska domstolen var detta en inskränkning i kvinnans mänskliga rättigheter — hon hade rätt att uttrycka sin nöd och be om pengar för att försöka överleva.

Men trots domen står flera svenska kommuner fast vid sina tiggeriförbud.

Inga planer på att ompröva förbud

Christian Sonesson (M). Foto: Johan Nilsson/TT

Skånska Staffanstorp är en av omkring 16 svenska kommuner som infört tiggeriförbud. Christian Sonesson (M), kommunalråd i kommunen, anser inte att domen är tvingande såtillvida att de skulle behöva vidta några ändringar eller åtgärder. Istället har han svårt att se hur tiggeri skulle kunna vara en mänsklig rättighet.

— Jag kan inte se att det är en mänsklig rättighet att åka från ett EU-land till ett annat för att tigga, säger han till Sydsvenskan

Sonesson får medhåll från Johan Bolinder (M), kommunalråd i Skurup, som inte kan se någon anledning till varför domen skulle kräva att de omprövar sitt förbud.

— Både Skurup och andra kommuner har lagakraftvunnet beslut. Tvärtom uppfattar jag att det finns stor förståelse och ett starkt stöd för det förbud som är infört. Det avser vi hålla kvar vid, säger Bolinder till Sydsvenskan.

Everbäck: "Ovärdigt"

Angela Everbäck (MP). Foto: Johan Nilsson/TT

Några lokalpolitiker har istället höjt kritiska röster mot kommunernas beslut att inte slopa sina tiggeriförbud. Angela Everbäck (MP), oppositionspolitiker i Vellinge kommun, uppmanar kommunen att genast stryka förbudet.

— Att som i Vellinge försöka kriminalisera fattigdom genom att förbjuda passiv pengainsamling är ovärdigt kommunen, säger Everbäck till Sydsvenskan

Civil Rights Defenders kritiska

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den internationella människorättsorganisationen Civil Rights Defenders (CRD) har sedan flera år tillbaka ställt sig kritiska till kommunernas tiggeriförbud. När Vellinge kommun införde ett tiggeriförbud 2017 överklagade CRD förbudet, men utan framgång. 

Nu, med den nya europeiska domen, är CRD hoppfulla och menar att det är möjligt att återigen pröva förbuden i domstol. Då kommer prövningen bestå i att se huruvida förbuden är förenliga med mänskliga rättigheter enligt Europakonventionen och Regeringsformen. CRD uppmanar därför svenska kommuner att se över sina förbud så snart som möjligt.

— De kommuner som har infört tiggeriförbud behöver nu skyndsamt ompröva förbuden, säger Aida Samani, jurist på CRD, i ett pressmeddelande

Läs mer

25 kommuner vill förbjuda tiggeri — här är hela listan

Nu är det klart - nya beslutet ska stoppa tiggeriet

Lidingö blir första Stockholmskommun att införa tiggeriförbud

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!