Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är det klart – nya beslutet ska stoppa tiggeriet

- 14/06/2018, 15:02

Eskilstuna kommun har nu röstat igenom nya regler som gör att den som vill samla in pengar måste ha ett tillstånd.

Tiggerifrågan har varit hett diskuterad de senaste åren. Vissa anser att tiggeriet bör förbjudas, andra tycker att förbud är en dålig idé. 

Nu har Eskilstuna kommun fattat ett kontroversiellt beslut. Det är inte direkt ett förbud, men det är en strategi som kommunen hoppas kommer att minska tiggeriet på stadens gator. 

Enligt beslutet kommer det nu krävas ett tillstånd för att ”passivt samla in pengar”, och man hoppas nu att nya reglerna ska göra det så krångligt att man inte ens kommer bry sig om att söka tillståndet. 

Nya reglerna kommer att börja gälla 1 oktober, skriver Aftonbladet. 

Tiggeriförbud
Eskilstuna blir först i landet med nya metoden

I resten av landet kommer resultatet av ”Eskilstunamodellen” säkerligen att följas med stort intresse. På nationell nivå vill både Sverigedemokraterna och Moderaterna ha ett tiggeriförbud. 

Men kritiken har varit hård mot kommunen, bland annat från Eskilsuna stadsmission. Kritiken går ut på att det som man kallar ”passivt pengainsamlande” helt enkelt inte stör ordningen så pass mycket att det ska behöva regleras. 

Man menar också att de kvinnor som idag tigger kommer att tvingas samla in pengar på annat, och att de på så sätt kommer att bli ännu mer utsatta. 

Nu kommer länsstyrelsen bestämma om nya lagen kommer att börja kunna gälla eller inte.

Nyligen la Moderaterna fram ett förslag om att polis bör ägna sig mer åt att avlägsna tiggare – läs mer om det här

Tycker du beslutet är bra?